BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Milidragovića i Golijanina za genocid

FENA
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina koja ih tereti da su počinili genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Milidragović, kao komandir voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), i Golijanin, kao zamjenik komandira voda u Centru su, u periodu od 10. do 19. jula 1995., učestvovali u genocidu.

Milidragović je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, 12. jula, za vrijeme pretresa na širem području Potočara, ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, a potom iz "bijele kuće" izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i ubio ih na obližnjoj poljani.

Njemu je na teret stavljeno i da je naredio strijeljanje oko 100 zarobljenika u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Golijanin je, prema optužnici, učestvovao u zarobljavanju više hiljada Bošnjaka. Tužilaštvo BiH smatra da je on naredio pripadnicima Centra, te lično učestvovao u pogubljenju 15 do 20 zarobljenika na livadi pored putne komunikacije Konjević Polje – Bratunac.

Oba optužena su nedostupna. Prema podacima Tužilaštva BiH, Milidragović živi u Beogradu i ima državljanstvo Srbije, kao i Golijanin, koji ima prebivalište u Sremskoj Kamenici, javio je BIRN -Justice Report.