BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Milana Mandića zbog izazivanja nacionalne mržnje

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i televizije "Elta" za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i TV "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenica zbog njegove izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović koje predstavljaju udruženja žena - majki Srebrenice, između ostalog, rekao da će njihove "govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Prema optužnici, Mandić je na taj način svjesno kod Subašić i Mehmedović, izazvao dodatnu bol, te javno raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mandiću je optužnica dostavljena juče, a ročište za izjašnjavanje o krivici biće zakazano odmah nakon donošenja odluke o eventualnim prethodnim prigovorima, odnosno, po isteku roka za ulaganje prethodnih prigovora.

Zbog izjave iz februara 2014. godine Mandić je u ljeto 2015.godine davao iskaze u Tužilaštvu BiH.