BiH
3

Potvrđena optužnica protiv medicinske sestre Munire Zildžić

Piše: D. Brkić
Munira Zildžić
Munira Zildžić
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva TK protiv Munire Zildžić (51), medicinske sestre u Domu zdravlja Tuzla, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo prevare. Zildžićeva se sumnjiči da je zajedno sa pomagačima pričinila imovinsku štetu za više osoba u iznosu od oko 114.000 KM.

Ona je uhapšena u martu 2014. godine u akciji službenika Federalne uprave policije, a osim nje optužnicom su obuhvaćeni i njeni pomagači Zijad Smajić (42), Adamo Arnautović (45) i Husein Aljkanović (59) svi iz Tuzle.

"U optužnici je navedena osnovana sumnja da je Munira Zildžić u periodu od 2010. do kraja 2013. godine samostalno počinila osam prevara vezanih za davanje lažnih obećanja da će omogućiti zaposlenje, invalidsku ili prijevremnu penziju za veći broj ljudi, te da je tako sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 36.000 KM", navodi Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva.

Zildžićeva je zajedno sa Smajićem i Arnautovićm prevarila jednu osobu za kredit u banci i pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 31.000 KM. Zajedno sa Smajićem ona je još jednu osobu prevarila za kredit i pribavila protupavnu imovinsku korist u iznosu od 15.500 KM.

"Također, Zildžić i Aljkanoviću se na teret stavlja da su zajedno počinili tri krivična djela prevare vezana za lažno data obećanja o omogućavanju zaposlenja ili o polaganju ispita na fakultetu, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 31.500 KM", navodi Arnautović.

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i optuženoj produžio mjeru pritvora za još dva mjeseca.