Sud BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Kornjače, Živkovića i Tadića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Miluna Kornjače, Milorada Živkovića i Duška Tadića koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kornjača, u svojstvu komandanta paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Živković u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Čajniče i člana Kriznog štaba općine Čajniče i Tadić u svojstvu pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi” od polovine aprila do kraja maja 1992. godine u općini Čajniče, kao svjesni učesnici zločinačkog poduhvata, vršili progon muslimanskog stanovništva općine Čajniče.

Optuženi su, navodno, učestvovali u protupravnom lišavanju slobode i zatvaranju civilnog muslimanskog stanovništva koje je bilo podvrgnuto mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su 19. maja 1992. godine ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi” sudjelovali u ubijanju 11 zarobljenih civila u “Lovačkom domu”, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, saopćeno je iz Suda BiH.