Općinski sud u Sarajevu
0

Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrićevog napadača

Sarajevo-x.com
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Sudija za prethodno saslušanje sarajevskog Općinskog suda potvrdio je optužnicu protiv 36-godišnjeg Samira Sofića koji je 9. novembra ove godine u sarajevskoj ulici Kečina broj 30 prijetio načelniku sarajevske općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, i iz automatske puške pucao po vanjskom stepeništu zgrade u kojoj stanuje Hadžibajrić vičući da će ubiti njega i njegovu porodicu.

Sofiću se, prema optužnici, na teret stavlja krivično djelo izazivanja opće opasnosti i nedozvoljeno držanja oružja, dok je Saida Hazirović, koja je nakon pucnjave sakrila Sofićevu automatsku pušku, optužena za krivično djelo pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Sofiću je nakon pucnjave bio određen pritvor, ali je početkom ovog mjeseca pušten na slobodu, jer nije bilo više elemenata za njegovo daljnje zadržavanje.

Na pres konferenciji, koju je nakon pucnjave organizovao načelnik Hadžibajrić , kao razlog napada naveden je neriješen zahtjev Sofićeve majke Hajrije da joj se u ulici Braće Eskenazi broj 14, gdje već ima jedan stan, dodijeli stambena jedinica u prizemlju objekta.

Hajrija Sofić je navodno u zahtjevu navela da stambena jedinica u prizemlju kuće ugrožava stabilnost njenog stana na prvom spratu, te bi uz pomoć svog sina Samira Sofića bila spremna sanirati predmetni stambeni objekat. Inače, kako je rečeno tada na press konferenciji, i Samir Sofić ima stan u istoj ulici, samo na drugom broju.

Iz Općine je tada obrazloženo da Hajriji Sofić, s obzirom na to da je vlasnik stana, nije moguće dodijeliti još jednu stambenu jedinicu, jer bi to bilo u suprotnosti sa Zakonom o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo.

Hajrija Sofić je, pak, u izjavi medijima kazala da je ona spomenuti stan dobila od GRAS-a i da ga je otkupila za 4.000 KM u certifikatima, a da njen sin Samir živi u stanu od 36 kvadrata, u kojem je ranije živio njen otac i u kojem se ona rodila prije 62 godine. Sofićeva je kazala da je ona od Općine tražila da izvrše popravke na dijelu kuće čiji su vlasnici, a da joj je Hadžibajrić lično predložio da podnesen zahtjev za otkup.