BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Edina Džeke za zločine u Trusini

Klix.ba
Edin Džeko
Edin Džeko
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Edina Džeke koja ga tereti za ratni zločin protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika počinjen 1993. godine u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, izvijestio je Birn Justice Report.

Edin Džeko, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), optužen je da je u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993., zajedno sa drugim osobama, učestvovao u strijeljanju tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali, i tri civila.

Na teret mu je stavljeno i ubistvo dvije starice i jednog čovjeka u Trusini.

Džeko, koji je krajem 2011. izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kada mu je i određen pritvor, u pet tačaka potvrđene optužnice tereti se za zločine u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine. Optužen je da je učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila iz Jablanice i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuće.

“U oktobru 1993., Džeko je zarobljenog civila hrvatske nacionalnosti, po naredbi komandanta Zulfikara Ališpage, odvezao do njegove kuće i pod prijetnjom mu oduzeo 3.500 maraka i bocu viskija. Ostavio ga je kući, uz naređenje da se ne smije nigdje kretati”, navedeno je u optužnici.

Ališpagi zvanom Zuka, pred Državnim sudom se sudi, skupa sa petoricom drugim pripadnika ABiH, za zločine u Trusini.

Džeko se, između ostalog, tereti i da je u kompleksu Rogića kuća, gdje je bila smještena komanda odreda “Zulfikar”, naredio njemu poznatim suborcima da jednog zarobljenika udaraju letvama, betonskim blokovima i stavljaju mu glavu u bure vode. Optuženi im je govorio: “Ubijte ga, ubijte ga!”