Zbog neovlaštenog snimanja
0

VIDEO / Potvrđena optužnica protiv Damira Kaletovića, novinara "60 minuta"

Sarajevo-x.com
Damir Kaletović (Foto: Deutsche Welle)
Damir Kaletović (Foto: Deutsche Welle)
Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv novinara Federalne televizije i političkog magazina "60 minuta", Damira Kaletovića, zbog neovlaštenog snimanja ombudsmena za ljudska prava BiH, Vitomira Popovića.

Naime Damir Kaletović je snimio i u emisiji "60 minuta" objavio snimak u kojem Popović novinaru govori da "zaslužuje metak u čelo".

Federalna televizija ogorčena je ovakvim potezom pravosudnih organa Republike Srpske i da je ovo najnoviji primjer zloupotrebe institucija Republike Srpske u obračunu sa medijskim slobodama.

"Umjesto da se sudi Popoviću za ovu izjavu, koja je u najmanju ruku neprimjerena za ombudsmena za ljudska prava, sudit će se novinaru koji je bh. javnost upoznao da imamo ombudsmena spremnog da novinarima dijeli metke u čelo", stoji u saopćenju FTV-a.

Iz FTV-a se nadaju da će ovakva zloupotreba pravosudnih institucija u svrhu gušenja slobode medija naići na na najširu osudu institucija koje se bave zaštitom slobode javne riječi.

"Što se tiče programske politike FTV-a ponovno poručujemo da nas ni ovakvi najbrutanliji pritsci, niti bilo koji nasilnici, niti zloupotreba instituicija sistema, neće odvratiti od izvještavanja o bilo čijem kriminalu u ovoj državi", istrajni su na FTV-u.

I Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić oštro je osudio podizanje optužnice od strane Okružnog suda u Banja Luci protiv Damira Kaletovića, novinara Federalne televizije i magazina "60 minuta.“

"Ova optužnica predstavlja izrazito grub nasrtaj na nezavisno novinarstvo, te podsjeća na metode kojima se služe najrigidnji diktatorski režimi, koji umjesto da budu servis svojih građana pribjegavaju represivnim mjerama. Šta više, optužnica je podignuta protiv novinara zbog snimanja izjave pripadnika upravo takvog režima – Vitomira Popovića – u kojoj Popović zagovara ubistvo tog novinara. Umjesto da se sudi Popoviću zbog te izjave, vlasti Republike Srpske vrše pravno nasilje nad novinarom koji je obavljao svoj posao", stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Predsjedavajući Silajdžić najoštrije osuđuje ovaj nedemokratski i necivilizacijski čin organa vlasti Republike Srpske i poziva javnost da da punu podršku nezavisnom novinarstvu na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.