Zloupotrijebio položaj
1

Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Brčkog

SRNA
Sudija za prethodno saslušanje potvrdio je optužnicu Tužilaštva Brčko distrikta protiv bivšeg gradonačelnika distrikta Dragana Pajića za zloupotrebu službenog položaja i protivzakonito posredovanje u postupcima javnih nabavki i zapošljavanja u lokalnoj Vladi 2011. godine.

Optuženi se tereti da je kao službeno lice u distriktu, prekoračivši granice ovlaštenja i favorizujući jednu firmu iz Austrije, teže povrijedio prava drugih učesnika u otvorenom postupku za projektovanje, izgradnju i opremanje objekta ginekologije u sklopu Opšte bolnice Brčko, saopšteno je danas iz brčanskog Tužilaštva.

"Postoji osnovana sumnja da je optuženi, u namjeri da ta firma zaključi ugovor sa distriktom za realizaciju projekta, svjesno od nadležnih odjeljenja Vlade preuzeo provođenje tendera, pri čemu se, između ostalog, više puta sastao sa predstavnicima ove firme u BiH i Austriji", navodi se u saopštenju.

Pajić se tereti da je, koristeći svoj položaj i institucionalni autoritet prema zaposlenim i postavljenim licima u institucijama distrikta, vršio protivzakonito posredovanje u navedenom postupku javne nabavke i u dva postupka zapošljavanja službenika u organe uprave distrikta.

"Osnovano se sumnja da je optuženi vršio pritisak i nagovarao određeni broj zvaničnika, službenika i namještenika zaposlenih u institucijama i organima uprave distrikta BiH da preduzmu službene radnje koje se ne bi smjele učiniti, s krajnjim ciljem da u navedenim postupcima javne nabavke i zapošljavanja budu izabrana lica koja je favorizovao”, prenosi se u saopštenju izvod iz optužnice.

Posljednjom tačkom optužnice, optuženi se tereti da je u više navrata naložio službenim vozačima Vlade da članove njegove porodice i druga njemu bliska lica za potrebe njihovih privatnih putovanja u inostranstvo prevoze službenim vozilima Vlade, čime im je pribavio korist u vidu besplatnog prevoza.

Za navedena krivična djela pojedinačno je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Optužnicu protiv Pajića Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je 21. februara.

Ovo je druga optužnica koju je Tužilaštvo Brčkog podiglo u predmetu "Bingo" u okviru kojeg vodi istragu protiv većeg broja lica zbog sumnje da su izvršila krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti.