Maksida Pirić
0

"Potvrda izbornih rezultata zavisi od Suda BiH"

FENA
Maksida Pirić (Foto: CIN)
Maksida Pirić (Foto: CIN)
Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić je danas kazala Feni da imaju određeni broj predmeta trenutno na Sudu i u zavisnosti od toga kad će i kako će riješiti Sud po žalbama na odluke CIK-a, zavisi i datum potvrde izbornih rezultata.

Što se tiče zakonskog roka nama je, napomenula je, rok od 30 dana od dana izbora da potvrdimo rezultate ovogodišnjih općih izbora.

"Međutim, osim toga, zakonom je propisano da će potvrđivanje uslijediti tek nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije", pojasnila je Pirić.

Što se tiče pet biračkih mjesta u Čapljini, tu smo poništili izbore za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), što znači da se tu i ne mogu potvrditi izborni rezultati jer smo poništili izbore i imamo novi datum održavanja izbora za Skupštinu HNK, kazala je Pirić.

Pojasnila je da tu više ne ide rok 30 dana od 3. oktobra, nego je novi rok jer su poništeni izbori i novi je datum održavanja izbora. Ali, naglašava Pirić, to je samo za nivo vlasti Skupština HNK-a.

"To nas ne sprječava, ukoliko naše odluke postanu pravosnažne, da potvrdimo izborne rezultate za ostale nivoe vlasti", kazala je Pirić.