Kusturici Orden SPC
153

"Potvrda da sam život posvetio zaštiti srpskog identiteta"

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Režiseru Emiru Kusturici danas je uručen Orden Svetog Save prvog reda Sinoda Srpske pravoslavne crkve "za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu".

Orden mu je uručio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Mrkonjićima kod Trebinja, a za ovo priznanje ga je predložio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorija.

Kusturica je nakon dodjele ovog priznanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) kazao da je ono "potvrda da je svoj život provodio radeći na zaštiti srpskog identiteta i na očuvanju srpske tradicije i kulture, te da ga orden obavezuje da ostane na tom putu“.

"Bilo koji čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do aposlutne čistote duha i onoga što jedino može da spasi ovaj svijet. Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osjećanjem", rekao je Kusturica i još dodao da se ovo priznanje "ne može porediti ni s jednim dosadašnjim te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu“.

Dodjeli ovog priznjanja režiseru prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji smatra "da je Orden Svetog Save Prvog reda u pravim rukama, da nije bilo boljeg mjesta za uručivanje, te da na ovako poseban dan, samo posebni ljudi kao što je Kusturica mogu dobiti takvo odlikovanje".

Govoreći o pravoslavlju, Dodik je rekao da su crkva i pravoslavna vjera najbolji dokaz trajnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.