Humanitarci iz BiH na jugu Turske
121

Potresni prizori iz bolnice: Sirijska djeca bez udova i s teškim ranama

Klix.ba
(Foto: Midhat Kasap)
U bolnici u Reyhanliju na jugu Turske smještene su ranjene izbjeglice iz Sirije. Od oko 70 ranjenika 25 ih je nepokretno, a najveći broj povrijeđenih su djeca. Humanitarce iz Bosne i Hercegovine, koji su jučer posjetili ovu bolnicu i izbjegličke kampove, prizori napaćenih izbjeglica potresli su do suza.

"Svi smo mi preživjeli agresiju na BiH i svjedočili užasnim nesrećama i tužnim slikama, ali nam se čini da je posjeta bolnici u Reyhanliju bila teža od svega što smo dosad vidjeli", kaže Damir Faruk Saračević, koji se s kolegama iz udruženja Solidarnost, AHI, Pomozi.ba i Miris nalazi na granici Turske i Sirije, gdje su dovezli konvoj sa 42 tone humanitarne pomoći.

"Nismo mogli suzdržati suze kad smo vidjeli djecu od sedam ili osam godina bez nogu, u kolicima, ili sa drugim teškim ranama", priča nam Saračević.

U toku jučerašnjeg dana bh. aktivisti su dostavili dio pomoći izbjeglicama u Reyhanliju, od čega je bilo 1.400 paketa za bebe i djecu i 1.500 ćebadi kupljenih od novčanih donacija građana naše zemlje.

U kolektivnom centru, koji je nekad bio svadbeni salon i nema nikakvih sanitarnih uslova, nalazi se više od 30 porodica sa više od 100 djece. Njima je, kaže Saračević, najpotrebnije da se izgradi kupatilo kako bi se djeca mogla okupati. Također su potrebna i ortopedska pomagala za ranjene.

Naši humanitarci će, čim se vrate u Sarajevo, Bihać i Zenicu, pokrenuti akciju nabavke ovih sredstava. Ovim putem upućuju poziv svim kompanijama i pojedincima koji se žele uključiti da se što prije jave.

"Narod BiH je dosad pokazao da razumije muku sirijskog naroda, odazvali su se pozivima za pomoć, a mi se nadamo da neće stati na ovome i da ćemo biti u mogućnosti da pomognemo i više", poručuje naš sagovornik i dodaje: "Nismo mogli da se ne prisjetimo da smo prije 20 godina mi bili ova djeca kojima je jedna čokolada bila velika kao brdo, a nova majica ili odgovarajuće cipele misaona imenica".

Danas planiraju posjetu velikim izbjegličkim kampovima duž sirijske granice, gdje će također odnijeti hranu i potrepštine prethodno istovarene u skladište turske organizacije IHH, koja je bh. humanitarcima pružila veliku pomoć.

"Obaviješteni smo da samo Crveni polumjesec Turske ima odobrenje za ulazak u ove kampove, ali da će našim članovima biti dopuštena posjeta. U ovim izbjegličkim centrima duž granice nalazi se više od 200.000 Sirijaca", rekao je za Klix.ba Damir Faruk Saračević.

Ako sve bude teklo po planu, bh. tim bi trebao krenuti nazad u domovinu u petak, 22. februara.