BiH
0

Potrebno ubrzati i poboljšati kvalitet procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik EU su zajednički organizovali Konferenciju o procesuiranju predmeta ratnih zločina, kako bi razgovarali o važnom pitanju istraga i presuda predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i razmotrili napredak u provođenju Državne strategije za ratne zločine Bosne i Hercegovine.

Konferencija je održana danas u Delegaciji EU u BiH/EUSR-u u Sarajevu, a otvorili su je uvodnim obraćanjima Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH i Milorad Novković, predsjedavajući Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Delegacije EU.

U BiH je prijavljeno više od 1.200 predmeta ratnih zločina gdje je poznat identitet navodnog počinitelja, a potrebno je provesti istragu i procesuirati zločin, kao i nekoliko stotina zločina gdje osumnjičeni još uvijek nije poznat.

U cilju ubrzanja procesuiranja predmeta ratnih zločina u cijeloj BiH, kao i ubrzanja provedbe Državne strategije za ratne zločine, EU je u decembru 2012. godine dogovorila budžetsku podršku u iznosu od 14,876 miliona eura za tužilaštva i sudove u petogodišnjem razdoblju.

Ova budžetska podrška u okviru IPA-e je formalno započela u februaru ove godine i u narednim mjesecima, angažovano je 137 uposlenika za potrebe 16 tužilaštava, 6 sudova i Odsjeka krivične odbrane pri Ministarstvu pravde BiH.

Cilj budžetske podrške EU nije da zamijeni već da dopuni domaće izvore finansiranja za plate sudija i tužioca i njihovih saradnika na predmetima ratnih zločina.

Prvih šest mjeseci budžetske podrške okončano je u septembru ove godine.

"Vjerujemo da su pravda i procesuiranje ratnih zločina ključni za pomirenje u BiH ali i u regionu. EU podržava ove napore kroz naglašavanje važnosti ove tematike u okviru strukturnog dijaloga o pravdi te kroz vanrednu budžetsku podršku iz IPA fondova. Premda je primijetan blagi pad u broju predmeta ratnih zločina, također je važna i kvaliteta istraga i presuđivanja u predmetima ratnih zločina", kazao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

"Bosna i Hercegovina je usvajanjem Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina pokazala svoju odlučnost da procesuira predmete ratnih zločina, pored jasnih ciljeva i mjera koje je potrebno preduzeti na tom putu. Formirano je Nadzorno tijelo za praćenje efikasnosti i kvaliteta provođenja Državne strategije. Novoimenovani tužioci i sudije i dodatno stručno osoblje koje se finansira iz EU budžetske podrške predstavljaju novu snagu koja će doprinijeti da se mjere i ciljevi predviđeni Državnom strategijom ispune", kazao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

U uspostavljanju mehanizma za praćenje napretka u predmetima ratnih zločina, EU Delegacija u BiH je sklopila partnerstvo s Misijom OSCE-a u BiH čija uloga je da prati i izvještava o napretku, ali i da podrži i savjetuje institucije koje koriste ovu podršku iz IPA-e.

"Nalazimo se u ključnom momentu u potrazi za odgovornošću za ratne strahote u Bosni i Hercegovini. Mi smo na početku do sada najsveobuhvatnijeg zajedničkog napora da se smanji broj neriješenih predmeta ratnih zločina, kao što je to predviđeno Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. Već postoji sveobuhvatni pravni okvir, budžetska podrška Evropske unije je omogućila povećanje kapaciteta na nivou koji je bez presedana, a detaljni mehanizam monitoringa Misije OSCE-a će predstavljati sredstvo verifikacije i analize koje će da omogući tužilaštvima i sudovima da usavrše svoj rad i da odluke donose na osnovu relevantnih informacija. Ono što je najvažnije, pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini nastavljaju da pokazuju profesionalizam i posvećenost utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine", kazao je ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

"Nadzorno tijelo posebno naglašava potrebu da se u narednom periodu bez odlaganja pristupi efikasnijem procesuiranju složenijih predmeta ratnih zločina. Posebno se poziva Tužilaštvo BiH da pristupi procesuiranju predmeta iz Kategorije II - odnosno predmeta ustupljenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", kazao je Milorad Novković, predsjedavajući Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, tužilaštava i sudova u BiH koji su korisnici budžetske podrške, kao i predstavnici nadležnih institucija i organizacija.