Pripadnici Civilne zaštite na terenu
0

Potrebno nekoliko dana da se pročiste putevi do udaljenih sela

SRNA
Han Pijesak (Foto: SRNA)
Han Pijesak (Foto: SRNA)
Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder izjavio je Srni da će biti potrebno nekoliko dana da se pročiste putevi prema udaljenim selima, koja su sada odsječena zbog snijega.

Doder je rekao da je na svim područjima koja su bila zavijana situacija mnogo bolja nego prethodnih dana jer nema padavina i vjetra pa mašine intenzivno čiste snijeg.

"Bio sam na terenu na Han Pijesku, Sokocu i drugim mjestima i vjetar je bio takav da pola sata nakon što mašina prođe bude kao da ništa nije rađeno, tako da smo dosta poslova radili uzalud dok padavine i vjetar nisu prestali", istakao je Doder i dodao da snježni nanosi na pojedinim mjestima dostižu visinu do tri, pa čak i četiri metra.

On je istakao da je na područjima Han Pijeska, Sokoca, Srebrenice, Višegrada, Čajniča regulisano snabdijevanje električnom energijom tako da je dosta naselja sada dobilo i vodu, ali će biti potrebno nekoliko dana da se dođe do ljudi u najkritičnijim selima.

Prema njegovim riječima, put preko Morina niko nije pročistio niti ima namjeru zato što bi se radio uzaludan posao, ali su zato ljudstvo i mehanizacija angažovani da se pomogne mještanima sela u blizini Kalinovika i Uloga. Pojedina sela u Hercegovini, dodao je Doder, potpuno su zavijana i biće potrebno čak i sedam dana da se pročiste putne komunikacije.

On je rekao da nije znao da su mještani sela Vrbnice u opštini Foča danima zavijani, ali da će provjeriti da bi u toku narednog dana ekipe Civilne zaštite mogle da djeluju.

"Mi u svakoj situaciji možemo da angažujemo veći broj pripadnika Civilne zaštite i dođemo do svakog čovjeka ukoliko se procijeni da je neophodna ljekarska pomoć. Do danas nismo imali čovjeka koji je imao problem zdravstvene prirode da ekipe nisu mogle doći do njega, ali ovo je vanredna situacija", istakao je Doder.
Put do sela Vrbnice ni poslije 15 dana koliko osam mještana traži pomoć nije pročišćen uprkos obećanju Odjeljenja za urbanizam i komunalne poslove opštine Foča da će poslati mehanizaciju.

Radan Mališ, čija majka Zora živi u ovom selu, rekao je Srni da su mještani juče uspjeli da iz snijegom blokiranog sela na planini Zelengori na konjima evakuišu teško bolesnog Gojka Vujičića (76), koji je danas operisan u fočanskoj bolnici. On je dodao da se u selu nalaze i još dvije starije žene kojima su potrebni lijekovi i ljekarska pomoć.