BiH
0

Potrebno na nivou Vijeća ministara donijeti strategiju za sprječavanje maloljetničke delinkvencije

FENA
U kabinetu potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe sinoć je održan sastanak predstavnika izvršne vlasti i pravosudnih organa Federacije BiH koji su razgovarali o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u FBiH s posebnim osvrtom na situaciju u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Nedžad Branković, ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić, federalni tužilac Zdravko Knežević, savjetnik ministra pravde Goran Šimić i policijski komesar Kantona Sarajevo Himzo Selimović, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

Zaključeno je da na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH bude predloženo donošenje odluke o izdvajanju novca te o lokaciji za izgradnju ustanove za izvršavanje odgojnih mjera za maloljetne počinitelje krivičnih djela.

Na istoj sjednici Vlade će se razmatrati neophodnost izmjena Zakona o krivičnom postupku, Krivičnog zakona, kao i Zakona o policijskim službenicima FBiH, u cilju jačanja efikasnosti policije, pravosuđa i ustanova za izvršenje sankcija u suzbijanju maloljetničke delinkvencije na području Federacije BiH, dogovoreno je.

Također je ocijenjeno da treba pokrenuti inicijativu za preispitivanje kaznene politike sudova i tužilaštava u sankcioniranju maloljetničke delinkvencije.

Učesnici sastanka su zajednički konstatovali da su posljednji događaji uzbunili bh. javnost pa je u tom smislu potrebno preduzeti interventne i druge mjere kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije sistema i stanje sigurnosti vratilo na zadovoljavajući nivo.

Učesnici sastanka su upoznati sa sigurnosnom situacijom u Sarajevu, kao i s mjerama koje policija preduzima. Ocijenjeno je da MUP Kantona Sarajevo ima kapacitete da izvrši svoje zadatake, ali da su u izvršavanju neophodni jači angažman i saradnja drugih državnih institucija. Osim kratkoročnih mjera, učesnici sastanka su se usaglasili da je u okviru dugoročnih mjera u rješavanju ovog problema potrebno na nivou Vijeća ministara BiH konačno donijeti strategiju za sprječavanje maloljetničke delikvencije.

Zajednički je ocijenjeno da problem maloljetničke delikvencije nije problem koji prevashodno treba da rješava policija, već da je riječ o široj društvenoj akciji, za šta su potrebni zdrava porodica, rad sa djecom u školama, ali i veći angažman naučnih i stručnih institucija. Učesnici sastanka su pozvali građane na suradnju sa svim organima koji se bave ovom problematikom. Sve ove mjere treba da doprinesu jačanju povjerenja u državne organe koji su dužni da osiguraju miran i dostojanstven život građana, saopćeno je.

Blog potpredsjednika Federacije BiH možete čitati na: mirsadkebo.blogger.ba.