Milorad Živković
0

"Potrebno je uskladiti Ustav s Poveljom o ljudskim pravima"

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas kazao Feni da nije vidio zvaničan prijevod presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“.

„Tako da mislim da ona nije došla, jer mislim da bi bilo u redu da predsjedavajući Doma dobije taj prijevod“, kazao je Živković, upitan da li je u PSBiH stigla ova presuda Suda u Strazburu.

S druge strane, dodao je, naš odnos i prije, a i sada je ostao isti - potrebno je donijeti izmjene Ustava i uskladiti ga s Poveljom o ljudskim pravima.

Istaknuo je da za stranku iz koje on dolazi (SNSD) to nikad nije bilo pitanje, „pitanje je bilo za one koji žele da drastično promijene Ustav BiH, a povod da im bude ova presuda“.

„Nisam siguran da su oni promijenili svoje mišljenje, kao što mi i dalje stojimo na stanovištu da to treba da uradimo, a na njima je da se urazume. Bosna i Hercegovina, po nama, nije trebala da bude na stubu srama, proglašena za zemlju u kojoj se krše ljudska prava, jer smo makar to mogli promijeniti u Ustavu BiH“, kazao je Živković.

Mi smo, dodao je, i dalje otvoreni za tu priču, „ali čini mi se da nam vrijeme koje je pred nama nedovoljno ostavlja prostora da o tome razgovaramo, izborna je godina“.

Na pitanje da li to znači da nije realno očekivati da u ovoj godinu budu donesene izmjene Ustava BiH koje se tiču poštivanja ljudskih prava, Živković je kazao: „Ja sam 'za', a oni koji su 'protiv' trebaju da kažu da li imamo vremena da to uradimo".

„Moje mišljenje je da nam vremena nedostaje“, kazao je Živković.