Brčko
0

Potrebno je što prije locirati masovne grobnice

FENA
Odbor regionalne koordinacije porodica nestalih osoba s prostora bivše Jugoslavije je od 26. do 28. marta radio je na utvrđivanju strateških pravaca, ciljeva i konkretnih aktivnosti za period april 2009. - april 2010. godine.

Podršku za rad ovog tijela osigurala je Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP).

U navedenom periodu, Regionalna koordinacija će se fokusirati na jačanje svojih kapaciteta kako bi uspješnije pronašla mehanizme za ubrzanje procesa traženja nestalih osoba. To je gorući problem, s obzirom da se u regionu traga za još 16.500 nestalih.

  • Utvrđivanje istine o sudbini nestalih i zadovoljavanje pravde je naš primarni cilj, kao i ostvarivanje prava žrtava i preživljelih članova njihovih porodica, saopćeno je u subotu iz ove koordinacije.

Kako bi realizovali cijeve, ovo tijelo traži od predstavnika političke, izvršne i zakonodavne vlasti BiH, Republike Srbije i Republike Hrvatske da u okviru svojih nadležnosti hitno preduzmu konkretne korake u stvaranju adekvatnih političkih i drugih uvjeta da se proces ubrza.

Zahtijevaju da u najskorije vrijeme prime delegaciju Regionalne koordinacije kako bi im prezentirali svoje probleme i inicijative, kao i da predstavnici ovih zemalja što prije potpišu bilateralne sporazume kojim bi regulirali pitanje nestalih.

Traže i da se što prije otvore locirane pojedinačne i masovne grobnice i uzmu uzorci kosti za DNK analizu, te osiguraju finansijska sredstva i stručnjaci u cilju identifikacije nekoliko hiljada posmrtnih ostataka koji godinama čekaju u spomen kosturnicama i halama.

Jedan od zahtjeva je i uspostava jedinstvenog kriterija za usaglašavanje baza podataka kako bi se utvrdio stvaran broj nestalih u regionu, donošenje zakona o nestalim osobama u Republici Srbiji, a u BiH i Hrvatskoj da se izvrše dopune postojećih zakona kojim se regulišu prava žrtava i njihovih porodica.

Regionalna koordinacija porodica nestalih nezadovoljna je dinamikom i rezultatima rada pravosudnih i istražnih organa, te traži ubrzanje procesuiranje ratnih zločina iz reda svih naroda, te objedinjavanje pojedinačnih slučajeva koji se odnose na iste događaje kako se svjedoci ne bi pozivali više puta.

Potrebno je, kako ističu, osigurati i adekvatnu zaštita svjedoka, kao i korištenje institucija nagodbe s optuženim u cilju dolaska do informacija o skrivenim grobnicama i okolnostima izvršenih zločina.

Porodice nestalih traže da se istražni organi više aktiviraju na otkrivanju izvšilaca ratnih zločina, ali i lokacija grobnica, te da se poboljša komunikacija i saradnja između pravosudnih i istražnih organa sa udruženjima porodica nestalih u regionu.

Koordinacija je planirala niz aktivnosti u cilju animiranja institucija, nevladinih organizacija i građana kako bi se svi aktivno uključili i dali svoj doprinos u rješavanju ovog značajnog humanitarno-pravnog problema.

  • Svi subjekti društva imaju moralnu obavezu da pomognu rješavanju ovog pitanja kao i da preuzmu brigu o članovima porodica žrtava, ističu u Regionalnoj koordinaciji.