Zasad se koristi jedan stan
0

Potrebno je pronaći lokaciju za izgradnju "Roditeljske kuće"

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri Zlatko Vuković i Abid Jusić razgovarali su danas s predstavnicima Udruženja građana "Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine" o projektu izgradnje "Roditeljske kuće.

Predsjednica Udruženja koje se bavi pomoganjem djeci oboljeloj od malignih oboljenja i njihovim roditeljima Leila Kamerić prisutne je upoznala da većina djece koja se u Sarajevu liječe od malignih oboljenja dolaze iz drugih kantona.

Za smještaj roditelja koji ovdje borave, dok traje liječenje djece, trenutno se koristi stan od 70m², koji je Grad Sarajevo dao Udruženju za ove svrhe i, nažalost, nije dovoljan za smještaj roditelja koji ga koriste, navodi se u Pres-službe Kantona Sarajevo.

Zbog toga je Udruženje, koje na različite načine pomaže ovoj djeci i njihovim roditeljima, napravilo projekt izgradnje posebne, namjenske kuće, tzv. "Roditeljske kuće", koji predviđa gradnju kuće s deset apartmana i trebao bi biti što bliži Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Sredstva za početak gradnje su osigurana, a ono što je ostalo kao neriješeno pitanje je pronalazak adekvatne lokacije za gradnju.

Premijer Musić i ministri Vuković i Jusić kazali su da će učiniti sve da bi se pronašla optimalna lokacija, zbog specifičnosti namjene ove kuće, te najavili da će u sljedećih nekoliko dana dati osnovne informacije u kojem smjeru se može rješavati ovo pitanje.