PIO FBiH
0

Potrebno 130 miliona KM za isplatu januarskih penzija

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik direktora Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Federacije BiH (FBiH) Ivan Rogić izjavio je da je stanje sa sredstvima za isplatu januarskih penzija u ovom entitetu vrlo loše, ali se nada da će uz pomoć Vlade FBiH penzije biti isplaćene bez smanjenja koeficijenta.

Rogić je jutros potvrdio lokalnim medijima u Livnu da će Upravni odbor Zavoda danas odlučiti o eventualnom smanjenju januarskih penzija, nakon čega će se na sjednici, koja će se takođe održati danas, o ovome izjasniti i Vlada FBiH.

Prema njegovim riječima, zbog slabog priliva sredstava od doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje već duže vrijeme je teška finansijska situacija u Zavodu, a sredstva potrebna za isplatu penzija nedovoljna. Ovo je posebno izraženo u januaru i februaru svake godine, u kojima je priliv manji nego u drugim mjesecima.

Rogić je naglasio da je za isplatu penzija na sadašnjem nivou u FBiH potrebno obezbijediti 130 miliona KM za oko 380.000 penzionera mjesečno. 

S druge strane, predsjednik Udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić najavio je proteste i izlazak penzionera na ulice ukoliko dođe do smanjenja penzija, jer većina penzionera, kako je rekao, živi teško i na granici siromaštva.