Hase Tirić
0

Potrebni kapaciteti za ovisnice i maloljetničke ovisnike

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Već u srednjoj školi učenici imaju prva iskustva s drogom što je veoma zabrinjavajuće. Zbog toga bi se svi faktori društva trebali aktivnije uključiti u proces prevencije, a roditelji budnije pratiti svoju djecu jer oni obično posljednji saznaju i teško prihvate činjenicu da im se dijete drogira, kazao je Feni direktor Terapijske zajednice "Kampus" u Rakovici Hase Tirić.

Naglasio je da analize koje su proveli pokazuju da oko 50 posto korisnika usluga Terapijske zajednice "Kampusa" potječe iz radničkih porodica od kojih je u većini slučajeva jedan od roditelja alkoholičar. To, kaže Tirić, negira već ustaljeno mišljenje o tome da se uglavnom drogiraju djeca iz imućnijih porodica.

Tirić ističe da "Kampus" trenutno radi samo s muškim ovisnicima, te s obzirom na trenutnu situaciju apelira na nadležne organe svih nivoa da iznađu novac za otvaranje kapaciteta i za ovisnice tzv. ženska kuća te maloljetničke ovisnike.

O složenosti situacije kad je u pitanju ovisnost govori i podatak da su svi kapaciteti "Kampusa" rezervirani za narednih pet godina. U "Kampusu" je 30 muških ovisnika, a na listi čekanja je čak njih 200.

Svjetska statistika pokazuje da se procent izliječenosti kreće od dva do četiri posto, a Tirić ističe da bi bilo idealno kad bi se BiH barem približila tom procentu.

S obzirom na to da je ovisnost o psihoaktivnim supstancama poremećaj cijele osobe praćen naučenim ponašanjem, neophodno je sistemski, organizirano i kontinuirano utjecati na klijente da bi prihvatili zdrav životni stil oslobođen od ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. Stoga im je u "Kampusu", uz stručnu pomoć, na raspolaganju psihosocijalna rehabilitacija i radnookupaciona terapija u okviru koje se bave sportskim aktivnostima ili muzikom, art-terapijom, educiraju u računarskom centru, a deset korisnika je upisalo i fakultet.

U okviru radnookupacione terapije korisnici se bave i pčelarstvom, a ove godine proizveli su i prve količine meda. U okviru terapije, korisnici bi trebalo da se brinu i o životinjama u azilanstvom centru koji će u toku naredne godine biti otvoren u okviru "Kampusa".

Korisnici u "Kampusu" borave najmanje godinu dana, a preporuka je da cjelokupni tretman oporavka traje pet godina. Smješteni su po principu tzv. "terapijske porodice", a cilj je da osjete toplinu porodice. To prema iskustvima stručnjaka povećava efikasnost liječenja.

Važno je, navodi Tirić, da se paralelno radi i s klijentovom porodicom da bi se unaprijedilo njeno funkcioniranje i porodica pripremila za klijentov povratak, s obzirom na to da je to ujedno i "bolest porodice". To se postiže putem kontinuirane porodične terapije u kojoj sudjeluju članovi porodice.

Terapijska zajednica "Kampus" u Rakovici kod Sarajeva jedina je ustanova tog tipa u ovom dijelu Evrope, a ideja o formiranju nastala je prije oko deset godina. Dosad je program liječenja uspješno završilo 25 korisnika. Tirić ističe da je slična ustanova prošle godine osnovana i u Podgorici (Crna Gora) te da je "Kampus" s tom ustanovom potpisao memorandum o saradnji.