Tarik Sadović
0

Potrebna efikasna istraga policije u slučaju paljenja džamije

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović danas je, nakon obilaska mjesta zapaljene džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka, zatražio od policije brzu i efikasnu istragu te sveobuhvatan operativni rad na terenu da bi se, ukoliko je riječ o namjernoj paljevini, izvršitelji ili eventualni naručioci tog nemilog događaja što prije uhapsili i priveli licu pravde.

Sadović je potvrdio Feni da su krov džamije, stolarija i podovi u potpunosti izgorjeli te da je istraga u toku.

On je razgovarao s tužiocem iz Trebinja, zamjenikom načelnika Stanice javne bezbjednosti te cijelom ekipom koja radi na uviđaju.

"Oni u ovom momentu nisu bili u mogućnosti ni da potvrde niti da demantuju da je požar namjerno podmetnut. Očekuje se dolazak ekspertske grupe iz Banje Luke i Višegrada, tačnije stručnjaka za zaštitu od požara i jednog stručnjaka za elektroinstalacije koji bi trebali dati ekspertizu ovog događaja", kazao je Sadović.

Ministar je potvrdio i susret s načelnikom Skupštine općine Gacko Milanom Radmilovićem, koji je također osudio ovaj gnusni čin te obećao pomoć Skupštine u obnovi objekta džamije.

"I ja ću se također potruditi da se namaknu potrebna sredstva za obnovu džamije. Ali, lako ćemo popraviti objekat, ovdje je u pitanju nešto drugo. Ako je, ponavljam s rezervom, riječ o namjernoj paljevini, onda to znači destabilizaciju ukupnih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u BiH. Ovo mogu uraditi samo bolesne osobe", ocijenio je ministar sigurnosti BiH.

Sadović navodi da je u interesu što bržeg rješavanja slučaja jutros razgovarao i s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Stanislavom Čađom, a također je alarmirao i Državnu službu za istrage i zaštitu. Mišljenja je da bi trebalo brzom i efikasnom akcijom, prvenstveno policijskih organa, umiriti povratnike koji su s pravom uznemireni.

"Ovo je događaj koji je izazvao veliko ogorčenje javnosti i zato je potrebna brza i efikasna reakcija policije", kazao je.

Komentirajući eventualnu mogućnost da se o prirodi događaja preciznije sazna do kraja dana, Sadović je izrazio bojazan da je došlo do određenog kašnjenja u istrazi. Tačnije, ekipe stručnjaka iz Banje Luke u Fazlagića Kulu će doći već u mrak te se boji da se danas neće moći saznati nešto više.

Podsjetio je na događaj otprije nekoliko godina kada je bila minirana munara na džamiji u Ključu, tačnije u jednom selu kod Gacka, za koji, nažalost, počinioci nikada nisu pronađeni. U tom je kontekstu naglasio značaj istrage u prvih nekoliko sati nakon događaja.