Nebojša Radmanović
0

"Potreban je direktan razgovor s Inzkom"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da ne treba održati sjednicu Narodne skupštine RS o promjeni zaključaka parlamenta o efektima prenosa nadležnostima sa RS na BiH, na bazi pisama koje je visoki predstavnik uputio zvaničnicima Srpske, rekao je predsjednik IO SNSD-a Nebojša Radmanović.

"IO SNSD-a smatra da Narodna skupština RS ne treba raspravljati o promjeni zaključaka na bazi pisama koje je dobila i zadužuje svoje članove u parlamentu da insistiraju na direktnom razgovoru sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. U tom smislu IO podržava aktivnosti koje je prethodnih dana imao predsjednik parlamenta Igor Radojičić", rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci nakon sjednice IO.

Radmanović je dodao da je IO SNSD-a zaključio da je Narodna skupština RS u okviru svojih nadležnosti usvojila zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i da oni nisu antidejtonski niti su motivisani antidejtonskim namjerama.

"Zaključci su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezultat su višegodišnjih analiza više vlada RS", rekao je Radmanović.

Izrazivši očekivanje da će se Inzko odazvati Radojičićevom pozivu i doći u Banjaluku, Radmanović je ponovo pozvao visokog predstavnika da dođe i narodnim poslanicima obrazloži svoje dileme zamjerke i u direktnom razgovoru s njima riješi pitanje.

Na pitanje da li očekuje da će Inzko posegnuti za bonskim ovlaštenjima u slučaju da parlament RS ne ukine zaključke, Radmanović je naveo da su bonska ovlaštenja neprimjerena trenutku razvoja BiH, pogotovo njenom putu u EU.

"To je antidemokratski, a EU je u cjelini jedna demokratska zajednica. U tom smislu mislim da je potpuno deplasirano ponovo povlačiti bonska ovlašćenja, kada smo na kraju aplikacije za kandidatski status i na pragu bezviznog režima", rekao je Radmanović.

On je rekao da SNSD već nekoliko godina ima jasan stav da treba raditi na demokratizaciji društva i da su ljudi u BiH za to sposobni zbog čega, kako je naveo, nije potrebna Kancelarija visokog predstavnika kao naredbodavno tijelo.

Radmanović je dodao da SNSD ostaje pri svojim ranije iznesenim opredjeljenjima da članovi stranke rade na izvršavanju reformi koje su potrebne BiH za, što je moguće brže, priključenje Evropskoj uniji.

"U tom smislu SNSD pohvaljuje i svoje članove u organima BiH i one druge koji su glasali za brojne zakone i druge odluke koje dovode do ispunjavanja uslova za bezvizni režim i koji vodi ka brzoj transformaciji Kancelarije visokog predstavnika. SNSD poziva i druge političke partije u BiH da i ubuduće pridruže ovim aktivnostima koje će građanima BiH obezbijediti članstvo u EU", naveo je Radmanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić potvrdio je da je prije dva dana dobio dva pisma od visokog predstavnika, ali nije želio da komentariše njihovu sadržinu, jer to nije učinio ni OHR.

"Sutra ću o njihovom sadržaju upoznati svoje kolege u parlamentu i nadam se da ćemo nastaviti konsultacije, kako unutar Narodne skupštine RS, tako i sa predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Radojičić.

On je najavio da će sutra u Banjaluci boraviti tri ambasadora i da će jedna od tema vjerovatno biti i skupštinski zaključci, čime se, kako je rekao, nastavljaju konsultacije, kako unutar Narodne skupštine RS, tako i sa predstavnicima međunarodne zajednice.