Božićna poruka Vinka Puljića
0

Potreba vraćanja vjeri u Boga, obitelji i čovjeku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"U otajstvu Božića ne slavimo samo njegov povijesni događaj - onaj što se zbio u betlehemskoj štalici, nego i osobni susret sa svojim Bogom. Kristovo rođenje je otkrilo u nama smisao našega rođenja, našeg postojanja i budućeg života u vječnosti", poručio je danas u Sarajevu u božićnoj poruci svim katolicima u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Puljić je u ovogodišnjoj božićnoj čestitki skrenuo pažnju na potrebu vraćanja vjeri u Boga, otvaranju riječi Božijoj te vraćanju tradicionalnim vrijednostima - obitelji i čovjeku.

On se pozvao na nastupnu propovijed sluge Božijeg Ivana Pavla II, naglasivši da na njegovoj poruci temelji svoju božićnu radosnicu. Stoga je pozvao - dragi vjernici, približite se Kristu, rastvorite mu vrata svoga obiteljskog doma, svoga javnog života, svoga privatnog života. Sami sebe poklonite Bogu.

Istaknuo je da smo puno puta iskusili da se s Kristom ne može mjeriti ništa što je isključivo ljudsko - nikakva vlast niti politički ili društveni utjecaj, kao ni ekonomska moć ili kapital. Svi ti statusi duboko su ljudski, nesavršeni i kratkotrajni. Ljudska moć je prolazna, kazao je, a svaka vlast vremenita, pa i bogatstvo bez duše nije dar mudrosti.

Kardinal se dotaknuo i današnje kulture te brzog tempa života, kao i trke za probitkom koja je razbila obiteljsko zajedništvo, poremetilo ljestvicu vrednota i otežalo razumjeti pravi smisao života.

"Zato nam je i potrebito prosvjetljenje - svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka - Isus Krist. Zaustavimo trku, nađimo jedni druge! Neka Božić bude drag susret obiteljskog zajedništva i zajedništva u Gospodinu”.

Nadbiskup vrhbosanski poručio je - nemojte se umoriti u traženju jednakopravnosti svih građana. Podvukao je da svaki čovjek ima svoje dostojanstvo koje treba poštivati, a svi smo dužni neprestano raditi na izgradnji mira i tolerancije.

"Sam je Krist imao i volio svoju rodnu grudu, u kojoj je radio i propovijedao. I nama je Bog darovao komad zemlje na ovom planetu da ga volimo, na njemu živimo u miru i marljivo radimo. Ostanimo na svojoj grudi i Božiji blagoslov neće zatajiti. Vrijeme kušnje dolazi i odlazi. Sad se nadamo boljim vremenima", kazao je kardinal Puljić.

Na kraju poruke uputio je iskrenu čestitku svim katolicima da dožive te u ljubavi i miru prožive otajstvo Božića.

"Neka se Krist rodi u svakom srcu, svakoj obitelji i zajednici u kojoj i za koju živite. Neka se Krist, utjelovljena Riječ, nastani i u vama. A vi ga svjedočite! Svjedočite njegovu vjeru, nadu i ljubav. Svjedočite svetost braka i obitelji, njegujte međusobnu ljubav i zajedništvo. Poštujte svakog čovjeka, posebno one, kako ih evanđelje naziva - malene. I budite osjetljivi prema potrebnima", zaključio je Vinko Puljić.