BiH
0

Potraga za Radovanom Stankovićem

Sarajevo-x.com/BIRN
Djelatnicei SIPA-e nalaze se u pripravnosti od kako su dobili obavijest da je jedan od osuđenika za ratne zločine u bijegu.

Kako Justice Report saznaje, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obaviještena je 25. maja oko 14.00 da je Radovan Stanković pobjegao iz zatvora u Foči.

Stanković, pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče u toku 1992. godine, od izricanja pravosnažne presude u martu ove godine se nalazi na odluženju kazne u Kazneno popravnom domu Foča.

Željka Kujundžija, portparol SIPA, za Justice Report je rekla da su djelatnici Državne agencije „stupili u kontakt sa policijom Republike Srpske i policijom u Srbiji“.

„Kriminalističko-istražnom odjelu SIPA-a, kao i Timu za procjenu prijetnji bezbijednosti i Odjelu za zaštitu lica i objekata, također su prosljeđene informacije i naložene mjere koje trebaju podruzeti“, rekla je Kujundžija.

Kujundžija je rekla i da su obavijestili državnog tužioca Marinka Jurčevića o poduzetim mjerama jer je, prema njihovim saznanjima, "Stanković već prije upućivao prijetnje".