Safet Halilović
0

"Potpuni povratak izbjeglih do 2014. godine"

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Safet Halilović izjavio danas da u našoj zemlji postoji politička volja da se povratak izbjeglih i raseljenih potpuno završi do 2014. godine.

On je, po završetku okruglog stola na temu "Povratak izbjeglih i raseljenih - obnova kao preduslov povratka", koji je danas održan u Banjoj Luci, precizirao da je za taj posao, prema procjenama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, potrebno oko 1,2 milijarde KM.

Predsjednik Komisije za raseljene osobe i izbjeglice BiH Slavko Marin očekuje da će Parlamentarna skupština BiH što prije usvojiti prijedlog Vijeća ministara BiH o kreditnom zaduženju države od oko 500 miliona KM za rješavanje pitanja povratka tokom naredne dvije godine.

On kaže da, ukoliko se to efikasno implementira, neće biti problem naći sredstva u još većem obimu za završetak procesa povratka u BiH.

Na današnjem skupu u Banjoj Luci o povratku u BiH zaključeno je da Parlament BiH treba što prije da prihvati Revidiranu strategiju za povratak u BiH, kao i da je potrebno upotpuniti i jednobrazno rješiti bazu podataka o ovoj populaciji na svim nivoima, harmonizirati sve propise vezano za povratak, konkretizovati nosioce zadataka i rokove njihove realizacije, te stvoriti pozitvnu atmosferu za povratak, kao i uključiti sve prijateljske zemalja u ovaj proces, a posebno zemlje iz okruženja.

Na ovoj konferenciji učestvovali su predstavnici resornih ministarstva na državnom i entiteskim nivoima, potpredsjednica Vlade R Hrvatske Jadranka Kosor, predstavnici Narodne skupštine i Vlade RS-a, Vijeća ministara BiH, Vijeća naroda RS-a, institucija Brčko Distrikta, predstavnici Evropske komisije BiH, Ambasade Hrvatske u BiH, OHR-a, UNHCR-a i OEBS-a u BiH, vjerskih zajednica i udruženja građana.