BiH
0

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo posjetio Bobovac

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas je, u pratnji federalnog ministra prostornog uređenja Salke Ophođaša i zamjenika gradonačelnice Sarajeva Josipa Jurišića, posjetio bosanski kraljevski grad Bobovac.

Potpredsjednik Kebo je ovom prilikom izrazio ogorčenje zbog vandalskog čina koji se dogodio prije dva dana, kada su tri maloljetnika devastirali kapelu i zgradu kraljevskog mauzoleja na Bobovcu.

On je pohvalio brzu reakciju vareške policije na rješavanju ovog slučaja i privođenju počinilaca, što je veoma bitno zbog navoda da je riječ o nacionalističkim tenzijama.

Kebo je obećao da će iz svog vlastitog budžeta finansirati sanaciju onoga što je uništeno u ovom vandalskom činu.

On je ukazao na značaj ovog kulturno-historijskog spomenika koji svjedoči o hiljadugodišnjoj historiji Bosne, te istaknuo kako je Bobovac blago svih naroda i građana naše zemlje.

Potpredsjednik Kebo smatra da Bobovac treba da nađe svoje mjesto u projektima Federalne vlade, posebno u projektima izgradnje putne infrastrukture, povratka, te većeg ulaganja u razvoj općine Vareš i samog Bobovca.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 6. novembra 2002. godine proglasila područje "Srednjovjekovni grad Bobovac" nacionalnim spomenikom BiH.