BiH
0

Potpora EU i Austrije unapređenju fiskalnog sektora u BiH

FENA
Evropska unija (EU) osigurala je dva miliona eura za realizaciju projekata u oblasti unapređenja fiskalne politike u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, Vlada Republike Austrije je, na bilateralnoj osnovi, donirala 225.000 eura, namijenjenih uspostavi odjeljenja za makroekonomsku analizu i sekretarijata pri Upravnom odboru (UO) Uprave za indirektno oporezivanje.

Ovo je saopćeno danas u Sarajevu uoči zasjedanja UO Uprave za indirektno oporezivanje uz napomenu kako su spomenuta ulaganja u funkciji jačanja makroekonomske stabilnosti BiH, te izgradnje efikasnih državnih institucija na tom planu.

Šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH ambasador Michael Humphreys izjavio je kako utvrđivanje racionalne ekonomske politike i jačanje makroekonomske stabilnosti BiH predstavljaju jedan od prioriteta u procesu stabilizacije i pridruživanja, te pozitivan signal međunarodnim investitorima.

U tom kontekstu, podsjetio je na sadržaj dokumenta "Evropsko partnerstvo" kojim se pledira za uspostavu državnog fiskalnog vijeća i osiguranje procedura za njegovo efikasno funkcioniranje.

To podrazumijeva jačanje koordinacije između ekonomskih politika u zemlji, osiguranje konsolidiranih državnih računa i utvrđivanje procedura za izradu budžeta.

Ambasador Humphreys smatra kako su to pretpostavke koje jamče fiskalnu stabilnost BiH te jačaju njene šanse na putu ka evropskim integarcijama.

Na značaj izgradnje kapaciteta na ovom planu ukazao je i ambasador Republike Austrije u BiH Werner Almhofer, istaknuvši kako to podrazumijeva uspostavu efikasnih državnih struktura u fiskalnom sektoru, kompatibilnih evropskim standardima.

Prema njegovim riječima, pomoć austrijske vlade omogućit će Bosni i Hercegovini raspolaganje podacima o javnim prihodima i rashodima na različitim nivoima vlasti, te bolju sinhronizaciju na planu budžetiranja različitih potreba.

Početak realizacije spomenutih projekata pozdravili su ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić i predsjedavajući UO Uprave za indirektno oporezivanje Joly Dixon, naglasivši značaj koji finansijska potpora fiskalnom sektoru ima na reformskom putu BiH.

U tom kontekstu istaknuli su značaj uvođenja i ubiranja poreza na dodanu vrijednost, te koraka koji vode jačanju finansijske discipline na svim nivoima, smanjenju javne potrošnje i pokretanju razvojnih projekata na dobrobit bh. građana i naroda.