BiH
0

Potpisom kolektivnog ugovora okončan štrajk ljekara u Federaciji

FENA
U Federalnoj vladi u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva, čime je okončan generalni štrajk zdravstvenih radnika Federacije koji je započeo 16. aprila ove godine.

Potpisivanje podrazumijeva i zakonsku obavezu usaglašavanja granskog koletivnog ugovora s ovim dokumentom, a implementacija će omogućiti bolji materijalni status zdravstvenih radnika i njihov položaj u sistemu zdravstva u FBiH uopće te do kraja 2008. godine izjednačavanje uvjeta njihovog rada u Federaciji. To će iziskivati dodatnih 120 miliona KM.

Potpisnici ugovora su federalni ministar zdravstva Safet Omerović i predsjednik federalnog Nezavisnog strukovnog sindikata Abud Sarić.

Na pres-konferenciji nakon potpisivanja oni su saopćili da je ministru saglasnost za potpis data iz svih kantonalnih vlada u FBiH izuzev iz Vlade Unsko-sanskog kantona. To je, prema ocjeni Abuda Sarića, izvjesna mrlja, ali ministar Omerović je dodao da ova kantonalna vlada može i naknadno dati saglasnost.

Od 1. septembra započet će aktivnosti na reformi u zdravstvenom sektoru u Federaciji, a njen cilj je kvalitetnija i dostupnija zdravstvena usluga pacijentima. To podrazumijeva dva vrlo važna segmenta - osnovni paket zdravstvenih usluga i mrežu bolničkih ustanova, najavio je ministar Omerović.

Zakone koji će neminovno pratiti reformu treba da odobri Federalni parlament.

Ministar je na ovoj pres-konferenciji zahvalio građanima Federacije što su, kako je kazao, imali razumijevanja za opravdane zahtjeve zdravstvenih radnika tokom njihovog štrajka, kada, dodao je, nije bilo ozbiljnijih incidenata u smislu ugrožavanja zdravlja i života pacijenata.

Današnjem svečanom potpisivanju kolektivnog ugovora prisustvovao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber.