BiH
0

Potpisnici Platforme u četvrtak kreću u formiranje vlasti u FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranke potpisnice Platforme (Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narodna stranka Radom za boljitak i Hrvatska stranka prava (HSP), krenut će sutra, 17. marta, kada je zakazana sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, u formiranje vlasti na nivou ovog entiteta.

Ovo su večeras u Sarajevu potvrdili novinarima potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić i predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon što su propali razgovori o formiranju vlasti u OHR-u.

Hadžić je kazao da će na sjednici prisustvovati delegati koji su dobili i preuzeli mandat, dodajući da nema razloga za daljnjim odlaganjem za formiranjem vlasti.

Što se tiče SDP-a, naglasio je Hadžić, krajnji rok za dogovor s dva HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990) je istekao. Nije postignut dogovor, a sada su u poziciji da krenu u odgovorno konstituiranje vlasti i izvršavaju obaveze prema građanima BiH, koji najviše trpe političke pregovore.

Na pitanje novinara da li će razgovori s dva HDZ-a biti nastavljeni kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou Hadžić je kazao da "nema nastavka razgovora".

"U svim dosadašnjim razgovorima HDZ-ovi su tražili sve, ne ostavljajući alternativu za bilo šta. Od svih pozicija koje pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda HDZ je potpuno želio delegetimirati izborni rezultat SDP-a i ne dozvoliti niti jednu poziciju, što je bilo apsolutno neprihvatljivo", pojasnio je Hadžić.

Hadžić je dodao da je prijedlog međunarodne zajednice bio da od 13 pozicija jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH i jedno ministarsko mjesto na nivou Vijeća ministara BiH pripadne SDP-u, ali i taj prijedlog nije bio prihvatljiv za HDZ.

Na kraju je jasno kazao da očekuje da će dva HDZ-a biti konstruktivna opozicija.

"Nažalost oba HDZ-a odbili su i zadnju ponudu visokog predstavnika u BiH. Primorani smo da sutra krenemo u implementaciju izbornih rezultata bez dva HDZ-a. Mi ne možemo više čekati jer je pet mjeseci dovoljno dugo vremena", kazao je novinarima Tihić.

Najavio je da će uskoro uslijediti proces izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, kao i da će sutra ili prekosutra biti poznata imena novih ministara u Vladi Federacije BiH.