BiH
0

Potpisnici Kreševske deklaracije usuglasili Izjavu u kojoj traže izmjenu entitetskih ustava

Sarajevo-x.com
Pet predstavnika hrvatskih političkih stranaka i Narodne stranke Radom za boljitak, potpisnici Kreševske deklaracije, na današnjem sastanku u Mostaru usuglasili su Izjavu u kojoj traže da se odmah pristupi izmjenama entitetskih ustava i zakona o entitetskim vladama radi dovođenja u ravnopravan položaj sva tri konstitutivna naroda.

Kako stoji u Izjavi, način na koji će se pristupiti tim izmjenama je da se ustavom uvedu minimalne nacionalne kvote u zakonodavnoj vlasti te da se uspostavi paritet u izvršnoj i sudbenoj vlasti, uz uvođenje razumnog prava veta u procesu odlučivanja. Založili su se također za izmjenu Izbornog zakona koji će sankcionirati aktivno i pasivno biračko pravo svim građanima BiH.

Osim neupitne privrženosti usvojenim načelima Kreševske deklaracije u Izjavi današnji predstavnici političkih stranaka izražavaju zabrinutost zbog neravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH.

Također, pozivaju sve političke čimbenike u BiH i međunarodnu zajednicu da što prije pristupe cjelovitoj ustavnoj reformi.

Domaćin današnjeg sastanka i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić komentirajući Izjavu je kazao kako hrvatske stranke imaju zajedničku političku strategiju i u stanju će biti donijeti i konkretna rješenja.

Podsjetio je da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH već jednom promijenio ustav entiteta, te da to može ponovno učiniti ako ne dođe do suglasnosti unutrašnjih snaga u BiH.

Predsjednik HKDU-a Ivan Musa dodao je na to kako je neprihvatljivo čekati narednih petnaest godina da Hrvati nestanu s političke karte BiH pa tek onda vršiti ustavne promjene.

Na upit novinara kako komentiraju dosadašnja mimoilaženja hrvatskih stranaka o srednjoj razini vlasti, Božo Ljubić je kazao da će, kada dođe vrijeme za to svi Hrvati imati jedinstven stav i oko te razine vlasti.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić dodao je kako će ti stavovi biti onakvi kakvi će biti prihvatljivi svim narodima, te da će uz paritet odlučivanja imati mogućnosti izboriti se i za svoju poziciju.

Predsjednik HSS BiH Marko Tadić izjavio je kako je Izjava logičan nastavak Kreševske deklaracije, te da ako uspiju ostvariti izmjene entitetskih ustava onda su i na radikalnom putu da ostvare novi ustav BiH.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, koji je na sastanku bio u ime predsjednika Dragana Čovića, a koji je u službenom posjetu u RH, izjavio je kako će on izjavu prezentirati predsjedniku te stranke na potpis, ocjenjujući sastanak konstruktivnog karaktera.

Predsjednik Stranke Radom za boljitak Mladen Lijanović, koji će sljedeći mjesec biti domaćin sastanka današnjih stranačkih predstavnika kazao je kako do sada nije bilo rezultata ni od Kreševske deklaracije i da će ukoliko ne bude rezultata ni od ove današnje izjave tražiti privremene izbore.