BiH
0

Potpisivanjem memoranduma obilježen evropski Dan civilne pravde

FENA
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Branko Perić i dekani pravnih fakulteta u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara i Sveučilišta u Mostaru potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o dugoročnoj saradnji u oblasti stručnog usavršavanja studenata.

Svečanost potpisivanja održana je u sklopu obilježavanja Evropskog dana civilne pravde, a saradnji će se priključiti i Pravni fakultet iz Banje Luke, iako njegovi predstavnici nisu mogli prisustvovali današnjem događaju.

Predsjednik Radne grupe VSTV-a za imenovanja, predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac naglasio je da se radi o stvaranju budućnosti bh. pravosuđa, jer su ciljna grupa mladi kojima treba omogućiti budućnost u pravosuđu.

U VSTV-u prepoznavaju studente kao budućnost pravosuđa u dužem periodu jer je to garancija pravne zaštite u BiH, naveo je Jaganjac, dodajući da je potrebno u ranoj fazi profilirati studente koji imaju afiniteta za rad u sudovima, budući da je velika razlika između teorije i prakse koju studenti mogu steći na sudovima.

Time će, smatra Jaganjac, fakulteti dobiti dodatnu mogućnost da teoretsko znanje još više približe studentima.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić je istaknuo da je strateško opredjeljenje VSTV-a da razvije saradnju sa svim institucijama koje mogu biti podrška pravosudnom sistemu u usvajanju visokih profesionalnih standarda.

Cilj ovog programa, kazao je Perić, jeste da se pridobiju najbolji studenti za rad u pravosudnom sistemu.

On smatra da je pravosudnom sistemu BiH potrebno "provjetravanje". Pojasnio je da većina aktualnih sudija teško može raskinuti veze za praksom koja traje 20 do 50 godina, dok mladi u posao ulaze neopterećeni.

Ovaj projekt Perić je ocijenio početkom osmišljenog procesa obuke u sudovima.