"Mir je isti na svim jezicima"
10

Potpisivanjem "Apela za mir" okončani međureligijski susreti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U prisustvu velikog broja vjerskih lidera i građana, noćas je paljenjem svijeća i potpisivanjem "Apela za mir“ svečano završena Međunarodna međureligijska konferencija "Naša je budućnost živjeti zajedno: Religije i kulture u dijalogu", koja je prethodna tri dana održavana u Sarajevu.

Uvodnu riječ održao je italijanski ministar za internacionalnu saradnju i integracije i osnivač zajednice Sant' Egidio Andrea Riccardi. On je naglasio značaj Međureligijske konferencije te se zahvalio građanima Sarajeva, vlastima, naročito Islamskoj zajednici u BiH,Pravoslavnoj crkvi, Jevrejskoj zajednici te Katoličkoj crkvi.

„Nešto od Sarajeva ostaje sa nama: njegova bol i patnja“, istakao je Riccardi.

Francuski kardinal Roger Etchegaray podsjetio na svoju posjetu Sarajevu tokom opsade grada, kada je u ime pape Ivana Pavla II došao u glavni grad BiH.

„Molio sam se petkom u džamiji, subotom u sinagogi, nedjeljom u pravoslavnoj crkvi i, zatim, u katoličkoj katedrali“, istakao je kardinal Etchegaray.

Na završnoj manifestaciji poruke su uputile i vjerske vođe u BiH, koji su se zahvalili gostima na organizovanju Konferencije u Sarajevu.

Reis-ul-ulema Mustafa ef.Cerić je tokom svog govora naglasio da su „ovi ljudi došli da pruže podršku narodu BiH“.

„Oni pokazuju da je rat loš, a mir dobar“, istakao je Cerić.

Partijarh Irinej je podsjetio da „želja za zajedničkim životom izvire iz naših duša“.

Kardinal Vinko Puljić se zahvalio organizatorima Konferencije, a Andrei Riccardiju uručio poklone među kojima je bilo i zvono sa likom Sarajeva.

„Evropo, zagrli ovu državu i ovaj grad da bude grad mira“, istakao je kardinal Puljić.

Jevrejski rabin Jakov Finci kazao je kako je „mir isti na svim jezicima“.

Djeca koja pripadaju različitim religijama su pročitala tekstove u kojima su govorili o zajedničkom miru. Predstavnici svih religija su, potom, zapalili svijeće na zajedničkom svijećnjaku te potpisali „Apel za mir“. Time su međureligijski susreti pod nazivom „Naša je budućnost živjeti zajedno: Religije i kulture u dijalogu" završena. Susreti su okupili više od 250 učesnika.