BiH
0

Potpisivanje SAA najznačajniji međunarodni akt u kome BiH sudjeluje nakon Dejtona

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac je danas kazao za Fenu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nesumnjivo najznačajniji događaj i najznačajniji međunarodni akt u kome Bosna i Hercegovina sudjeluje nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Ovo je definitivno sporazum između BiH i Evropske unije i na taj način početak dobijanja statusa Bosne i Hercegovine kao pridruženog člana u jednom tranzicijskom periodu, što će se na kraju definitivno završiti članstvom BiH u EU“, kazao je Genjac.

Dodao je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao i svaki međunarodni sporazum nosi prava i obaveze.

„Možemo to i tretirati na način s pozitivne strane koju dobijamo i moguće negativne barem kratkoročne štete koje bi BiH mogla imati od tog sporazuma“, smatra Genjac.

Prema njegovim riječima, prije svega korist je od toga što je ovim definitivna i jasna perspektiva i pozicioniranja BiH u EU potvrđena. Druga stvar je kretanje u BiH u pogledu stabilne demokracije i vladavine prava definitivno određeni u pravcu usklađivanja s evropskim standardima, uključuju potpuno zakonodavstvo i pravni sistem koji treba da se uskladi sapravnom stečevinom EU.

Genjac ističe da BiH dobija pristup na slobodno evropsko tržište i time se može povećati izvoz BiH po vrlo liberaliziranom carinskom sistemu koji postoji već od '97. godine. Vrlo brzo se otvara perspektiva za ukidanje viza građanima BiH.

To su, ističe on, neki pozitivni momenti.

„Kratkoročno, mi možemo očekivati i probleme jer privreda u BiH nije u stanju da se nosi u potpunosti s tržišnim izazovima slobodnog evropskog tržišta. Moguće je da će uslijediti u nekoj mjeri povećanje uvoza i povećanje negativne uvozno-izvozne bilanse između BiH i EU barem u nekom periodu koji je pred nama“, kazao je Genjac.

On dodaje da je očekivati i smanjenje prihoda od carina, jer značajan broj proizvoda iz EU se liberaliziraju postepeno u pogledu opterećenja carinskog.

„Budući da se suočavamo direktno s konkurencijom s evropskog tržišta, moguće je da u nekim sektorima privrede u BiH nastane pad zaposlenosti i pad plaća, pad primanja zaposlenih u tim sektorima. Naravno, to je period koji se mora prevazići i zavisi od institucija BiH u kojoj mjeri će se taj period brzo i kvalitetno prevazići“, kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, ono što nas neposredno očekuje već 1. jula je suočavanje s ovim carinskim sistemom i tu se ne očekuju neki veći problemi, „jer naša carina je spremna da primijeni dogovorene carinske stope i taj privremeni ugovor u kojem je najvećim dijelom zastupljeno mijenjanje carinskih stopa koje se može vrlo brzo primjenjivati“.

„Sporazum sadrži nekih deset poglavlja koja su od općih načela, preko tržišta, kretanja robe, kapitala, zapošljavanja, poreznog opterećivanja robe, pa sve do političkog dijaloga i borbe protiv kriminala, regionalne saradnje. Kad se prevedu na konkretan jezik evropskog sistema onda to znači 1.200 direktiva i uredbi EU koje mi potpisivanjem Sporazuma smo preuzeli obavezu da ćemo inkorporirati u naš pravni sistem“, kazao je Genjac.

Dodao je da je Direkcija za evropske integracije već locirala koje su institucije nadležne za koju direktivu. Sada te institucije moraju vidjeti kako te direktive inkorporirati u naš pravni sistem, da li donošenjem zakona i kojih zakona, da li podzakonskim aktom i kojim, da li odlukama Vijeća ministara itd.

„Kada nadležne institucije utvrde šta je to potrebno i konkretiziraju šta to znači da mi moramo uraditi, onda će se to sabrati u jedan plan koji će imati jasne rokove i izvršioce i u tome i ulogu Parlamentarne skupštine“, kazao je Genjac.

On ističe da se ne smije zanemariti veliki značaj koji ima Partnerstvo za BiH.

„I u Sporazumu o stabilizaciji je navedeno da će se napredak BiH po ispunjavanju obaveza u Sporazumu pratiti između ostalog i po kriterijima ispunjavanja obaveza iz Partnerstva za BiH“, kazao je Genjac.