BiH
0

Potpisivanje peticije za konvenciju UN-a o pravima invalidnih osoba

FENA
Koalicija organizacija osoba s invaliditetom BiH organizirat će danas od 10 do 15 sati ispred Katedrale u Sarajevu potpisivanje peticije kojom se želi ukazati na važnost potpisivanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u okruženju koja nije potpisnica tog dokumenta.

Plamenko Priganica, direktor Mreže preživjelih od mina BiH, članice Koalicije, kazao je Feni da su sve zemlje okruženja već potpisale taj dokument, a Hrvatska ga je i ratificirala.

Planirano je da delegacija organizacija osoba s invaliditetom 1. aprila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću preda peticiju s potpisima na sastanku predviđenom za taj dan.

Osobe s invaliditetom očekuju od organa vlasti u BiH da do 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, potpišu UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom te osobe dobijaju dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u društvu.

Potpisivanje peticije za usvajanje UN-ove Konvencije osoba s invaliditetom u BiH dosad je organizirano u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a sakupljeno je oko 13.000 potpisa.

Peticija je dio kampanje organizacija osoba s invaliditetom iz cijele BiH "Konvencija, da!", a dosad su je svojim potpisom širom BiH podržali i predstavnici raznih nivoa vlasti, umjetnici i druge javne bh. ličnosti i mnogi predstavnici medija.

Generalna skupština UN-a usvojila je 13. decembra 2006. godine Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koju je dosad potpisalo 125 zemalja, dok je 18 zemalja i ratificiralo taj dokument.