BiH
0

Potpisivanje Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i direktor Direkcije za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Pierre Mirel potpisat će u srijedu Okvirni sporazum između BiH i Evropske komisije o pravilima suradnje za provedbu finansijske podrške Evropske komisije BiH u okviru novog Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA).

Evropska komisija je alocirala 440 miliona eura kroz IPA program za period od 2007 do 2011. godine. Glavni cilj Instrumenta za pretpristupnu pomoć je da pomogne BiH da se suoči s izazovima evropskih integracija, provede reforme neophodne kako bi BiH ispunila uvjete za članstvo u Evropskoj uniji, napredovala u Procesu stabilizacije i pridruživanja i uspostavila temelje neophodne za ispunjenje Kopenhaških kriterija za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska komisija i BiH će, na temelju ovog okvirnog sporazuma, zaključiti godišnje finansijske sporazume.

Potpisivanje prvog od finansijskih sporazuma za Godišnji akcioni program IPA 2007 će biti moguće nakon što Bosna i Hercegovina okonča proces ratifikacije ovog okvirnog sporazuma.

Od 1997. godine pomoć Evropske unije se usmjerava kroz novi finansijski instrument. IPA prvi put smješta u jedinstven okvir pomoć za zemlje kandidate i potencijalne kandidate s jasnim pretpristupnim ciljem za obje kategorije korisnika pomoći. IPA sadrži pet komponenata da bi se omogućila ciljana i efikasna podrška svakoj zemlji prema njenim potrebama i razvoju. Te komponente su: pomoć za proces tranzicije i izgradnju institucija; prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj.

Bosna i Hrecegovina trenutno je podobna za prijem pomoći u procesu tranzicije i izgradnju institucija kao i za prekograničnu suradnju. Kada zemlja dobije status zemlje kandidata, imat će pristup i za ostale tri kategorije, saopćeno je iz Evropske komisije i Vijeća ministara BiH.