BiH
0

Potpisivanje novog okvirnog plana UN-ove pomoći za BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i rezidentna predstavnica Ujedinjenih nacija u BiH Christine McNab potpisat će danas Okvir razvojne pomoći Ujedinjenih nacija u BiH za period od 2010. do 2014. godine.

Drugi Okvir razvojne pomoći Ujedinjenih nacija (UNDAF) za Bosnu i Hercegovinu daje okvir za koherentnu i koordiniranu pomoć Ujedinjenih nacija (UN) za razvoj u periodu od 2010. do 2014. godine.

Ovaj okvir ima u vidu pridruživanje Evropskoj uniji kao krajnji državni prioritet, kao i smanjenje siromaštva, socijalnu inkluziju, izgradnju kapaciteta, te jednakost među spolovima kao specifične oblasti saradnje između državne vlade i UN-a.

Kroz UNDAF, cilj rada tima Ujedinjenih nacija u BiH jeste povećanje efikasnosti i efektivnosti u rješavanju državnih razvojnih prioriteta, istovremeno uzimajući u obzir globalne razvojne okvire ukorijenjene u Milenijumskoj deklaraciji i Milenijumskim razvojnim ciljevima (MDG), kao i međunarodne konvencije i sporazume koje je potpisala Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz UN-a u BiH.