U utorak ispred BBI centra
0

Potpišite razglednice političarima i podsjetite ih na obaveze

Sarajevo-x.com
BBI Centar
BBI Centar
Akcija kojom se želi pokrenuti inicijativa za donošenje Zakona o zaštiti životne sredine u BiH rezultirat će postavljanjem promotivnog štanda ispred BBI centra u Sarajevu, u utorak, 22. decembra od 11 do 13 sati. Na njemu će građani imati priliku da odgovornim političarima potpišu razglednice i tako ih upozore na ovo još uvijek neriješeno pitanje BiH sa EU.

"Dejtonskim sporazumom nadležnost nad okolišem ostala je na entitetskim nivoima, što nam u mnogome otežava rad i komunikaciju s drugim državama kada je riječ o zaštiti okoliša", objašnjavaju organizatori iz Udruženja građana "Ekotim".

Oni podsjećaju da je draft zakona u junu/julu 2009. napravila radna grupa koja je bila sastavljena od predstavnika vlasti sa svih nivoa.

"Da bi ministar Zirojević mogao ići s njim na Vijeće ministara BiH potrebna mu je saglasnost entiteta i zbog toga ove čestitke šaljemo i entitetskim vladama da ih animiramo da daju saglasnost. Pošto su te iste vlade delegirale svoje predstavnike u radnu grupu za izradu zakona, praktično znači da one nemaju ništa protiv, ali pored nagomilanih drugih pitanja ova pitanja vezana za životnu sredinu jednostavno kod njih nemaju prioritet", navedeno je dalje.

Ova kampanja je jedna od aktivnosti BELLS pokreta u BIH, koji je dio regionalnog BELLS pokreta, a čiji je član i organizacija "Ekotim".