BiH
20

Potpisano Pismo namjere za Jedinstveno evropsko nebo u regiji

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici devet nacionalnih zrakoplovnih tijela i organizacija, koji pružaju usluge zrakoplovne navigacije, potpisali su u Sarajevu Pismo namjere o Incijativi za Zonu zajedničkog pružanja usluga u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu saradnju.

Pismo nisu potpisala tijela iz BiH i Srbije, zbog složene procedure odobravanja ovakvih dokumenata u našoj zemlji, odnosno zbog političkih razloga i tek nedavne promjene menadžmenta u Srbiji. Ipak, predstavnici i BiH i Srbije su prisustvovali današnjoj konferenciji u Sarajevu, što su u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, koja je i pokrenula ovu inicijativu, ocijenili vrlo pozitivnim. Njihova je namjera formulirati i profilirati saradnju i koordinaciju na operativnom nivou.

Inicijativom će se ojačati regionalna saradnja u oblasti zračnog prometa u jugoistočnoj Evropi, fokusiranjem na efikasnije i sigurnije pružanje usluga zrakoplovne navigacije. Osmišljena je kako bi donijela ekonomsku korist svojim učesnicima i njihovim partnerima kroz zajedničke projekte.

Na konferenciji su se okupili predstavnici tijela civilnog zrakoplovstva Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Mađarske, a među učesnicima sastanka u Sarajevu su bili i izvršni direktori nacionalnih tijela za pružanje usluga zrakoplovne navigacije i HungaroControla. Inicijativom se promovira Jedinstveno evropsko nebo u regiji i ona predstavlja važan korak ka efikasnijem učešću država zapadnog Balkana u ovom konceptu.

"Cilj ove incijative je objediniti regionalne snage i osigurati potrebnu pomoć za pojedinačne nacionalne agencije u regiji. Nas ne zanima politike, već konkretno i efikasno rješavanje određenih pitanja koja valja rješavati. Na ovaj način bismo u tim situacijama znatno trebali uštedjeti na vremenu, tako da nam više za neki problem neće biti potrebno 10 godina kako bismo ga riješili, već ćemo ga, naprimjer, moći riješiti za dvije godine", kazao je Zoran Đuranović iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Jovan Tegovski iz Vijeća za regionalnu saradnju istakao je kako je ovo jedinstvena inicijativa usmjerena ka povećanju kvaliteta i konkurentnosti regionalnih usluga vazduhoplovne navigacije, kao i da je prisustvo predstavnika nadležnih tijela i organizacija iz regiona ovoj konferenciji potvrdilo spremnost za jačanje regionalne saradnje, ali i efektivnu implementaciju zahtjeva Evropske unije.