BiH i region
0

Potpisano otvoreno pismo međunarodnim zvaničnicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fondacija "Heinrich Böll" uputila je otvoreno pismo predsjedniku Evropske komisije Joséu Manuelu Barrosu, komesaru za proširenje EU Olliju Rehnu, direktoru Direktorata Generalne direkcije za proširenje Pierreu Mirelu i šefu Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisu Kourkoulasu, a u povodu izostavljanja BiH iz preporuke Evropske komisije o ukidanju viza.

U otvorenom pismu Fondacija osuđuje ovakav potez te poziva Evropsku komisiju i Direkciju za proširenje EU da, zajedno sa Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom, od 1. januara 2010. ukinu vizni režim i za BiH.

-Podržavamo preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a što je sigurno veliki i opravdan korak ka Evropskoj uniji za navedene zemlje, čije će građanke i građani napokon ponovo moći slobodno putovati.

Međutim, u istom trenutku smo veoma zabrinuti zbog činjenice da je BiH izostavljena iz te preporuke, a što predstavlja veliki promašaj evropske politike prema BiH i još jedno razočarenje u evropsku politiku za građanke i građane BiH, stoji u pismu.

Fondacija ističe da se ovom preporukom Evropske komisije obeshrabruju građani i građanke BiH, a ohrabruju one politike koje već godinama razjedinjavaju BiH i čine sve da ovu zemlju drže što dalje od evropskih vrijednosti i evropske perspektive.

-Preporuka Evropske komisije je jedinstvena diskriminacija nad građankama i građanima BiH koji imaju jedno, bosanskohercegovačko državljanstvo, navedeno je u pismu.

Fondacija pojašnjava da je, nakon neuspjele politike Evropske unije u ratu u BiH i nesprječavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995., 14 godina kasnije, u istom mjesecu, julu, ta ista Evropska unija donosi odluku o daljoj izolaciji BiH.

-Mi najoštrije osuđujemo izostavljanje BiH iz ovakve odluke i zahtijevamo ukidanje viznog režima od 1. januara 2010. i za građanke i građane BiH, stoji u otvorenom pismu.

Otvoreno pismo je, saopćeno je iz Fondacije, samo u toku nekoliko sati potpisalo i svoju podršku zahtjevu dalo više od 80 organizacija civilnog društva i pojedinaca kako iz BiH tako i iz susjednih zemalja.

Potpisnici pisma su: Fondacija "Heinrich Böll" - Ured u BiH, Fondacija "Heinrich Böll" - Ured za Hrvatsku, Fondacija "Heinrich Böll" - Regionalni ured za jugoistočnu Evropu - Srbija, P.E.N. Centar BiH, Ugo Vlaisavljević, Ferida Duraković, Udruženje za političke nauke u BiH, Nebojša Gavrilov, Hrvatska, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Naša stranka, "Žene u crnom" - Beograd i Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Pismo su potpisali, između ostalih i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Omladinski pokret "Revolt", Tuzla, Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Nermina Mujagić, Srebrenka Viđen, Esad Zgodić, Suad Kurtćehajić, Kenan Rašidagić, Nedžma Džananović, Mirko Pejanović, Safet Halilović, Centar za humanu politiku, Doboj, Centar za mirovne studije, Zagreb, Srpsko građansko vijeće - pokret za ravnopravnost u BiH i mnogi drugi.