Kanton Sarajevo
0

Potpisano 25 ugovora za sanaciju stambenih jedinica u istočnoj Bosni

FENA
U Sarajevu je danas potpisano 25 tripartitnih ugovora o sanaciji stambenih jedinica, koja će biti realizirana u okviru projekta Ministarstva za rad, socijalnu politku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo "Povratak u istočnu Bosnu, općine Foča, Kalinovik i Trnovo/RS - 2008. godina."

Korisnici Projekta su povratničke porodice koje s priznatim statusom raseljenih osoba privremeno borave u Kantonu Sarajevo, a implementator je humanitarna organizacija ASB.

"Od 58 korisnika s područja ovih općina, ovih 25 porodica je izabrano prema javnom pozivu (19 s područja Foče, četiri-Kalinovika i dvije porodice s područja Trnova-RS), a 33 porodice su izabrane po listi prioriteta, odnosno porodice koje su u kolektivnim i alternativnim centrima", kazao je pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Mehmed Kaltak.

On je dodao da je vrijednost projekta 1.750.000 KM, a sredstva su osigurali Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljene osobe i izbjeglice KS (1.000.000), Federalno ministarstvo za raseljene osobe (500.000 i Ministarstvo stambene politike KS-a (250.000 KM).

Neki od korisnika koji su danas potpisali ugovore uselit će u svoje kuće do kraja godine, a neki najdalje do kraja maja.

"Od 33 porodice koje su bile na listi prioriteta, prošle sedmice završeno je 12 stambenih jedinica, u četvrtak i petak bit će izvršena primopredaja još 17 stambenih jedinica, a u narednoj sedmici bit će završene i preostale četiri kuće", kazao je Kaltak.