Kanton Sarajevo
0

Potpisani ugovori za sanaciju stambenih jedinica u istočnoj Bosni

FENA
U Sarajevu je danas potpisano 35 tripartitnih ugovora o sanaciji stambenih jedinica, koja će biti realizirana u okviru projekta Ministarstva za rad, socijalnu politku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo "Povatak u istočnu Bosnu, općine Rogatica, Pale, Novo Goražde, Prača, Ustikolina i Goražde - 2008. godina".

Korisnici projekta su povratničke porodice koje s priznatim statusom raseljenih osoba privremeno borave u Kantonu Sarajevo, a implementator je humanitarna organizacija "Švicarski caritas". Radi se o ugovorima koje potpisuju korisnici, implementator i općina povratka.

"Humanitarna organizacija "Švicarski caritas" sanirat će 58 stambenih jedinica, od čega 23 stambene jedinice su za porodice koje nisu bili odabrane putem javnog poziva već po listi prioriteta odnosno porodice koje se nalaze u alternativnom smještaju u KS-u", kazao je pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Mehemed Kaltak.

Završetak sanacije tih stambenih jedinica očekuje se u prvoj polovini 2009.

"Vrijednost danas potpisanih ugovora je 1.750.000 KM, a sredstava su izdvojile Vlada KS-a (1.000.000), Federalno ministarstvo za raseljene osobe (500.000) i humanitarna organizacija (250.000 KM)", kazao je Kaltak.

Kaltak je naglasio da je ovo nastavak projekta koji u posljednje dvije-tri godine Kanton Sarajevo poduzima radi povratka raseljenih osoba na svoja prijeratna prebivališta.

"Ove godine planirali smo sanirati 160 stambenih jednica, a prioritet za sanaciju stambenih jedinica imale su porodice koje se nalaze u KS-u u alternativnom smještaju ili u kolektivim centrima kojima prijeti deložacija", kazao je Kaltak dodavši da su implementatori projekta tri humanitarne organizacije ASB, "Švicarski caritas" i "Hilfswerk" Austrija.

U petak 17. oktobra, bit će potpisani ugovori s humanitarnom organizacijom "Hilfswerk" Austrija i korisnicima koji implementira ova organizacija za područja Rudo, Višegrad, Čajniče, Sokolac i Han-Pijesak.

Naredne sedmice bit će potpisani ugovori s humanitarnom organizacijom ASB, za općine Trnovo, Foča i Kalinovik.