BiH
0

Potpisani ugovori za obnovu 40 biblioteka u BiH

NINA
Ugovori za izvođenje građevinsko-zanatskih radova i opremanje četrdeset knjižnica u Federaciji BiH potpisani su danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Ugovore su potpisati predstavnici Fondacije za održivi razvoj OdRaz, izvođači radova i načelnici općina u kojima se projekt realizira.

Potpisivanjem ovih ugovora otpočet će realizacija druge faze projekta "Obnova biblioteka u BiH", koji je Fondacija OdRaz najavila prošle godine na Svjetski dan knjige. Ukupna vrijednost ugovora je oko milion i dvjesto hiljada maraka.

Projekt obuhvata četiri faze od kojih je prvu fazu edukaciju bibliotekara već uspješno završila Narodna i univerzitetska biblioteka BiH. Druga, najkompleksnija faza, za čiju realizaciju su se potpisali ugovori, obuhvaća izvođenje različitih građevinskih i zanatskih radova s ciljem popravke, rekonstrukcije ili adaptacije prostora i opremanje biblioteka specifičnim namještajem.

Prema riječima federalnog ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca, ovo je tek početak ovog projekta i iduće godine će se inzistirati na njegovom nastavku.

Treća faza projekta podrazumijeva opremanje knjižnica informatičkom opremom, što je preduslov za njihovo povezivanje u jedinstven sistem. Ova faza bit će realizirana nakon završetka građevinske faze.

"Svi nedostaci s kojima biblioteke danas rade bit će otklonjeni. Potpisivanje ovog ugovora znači da će dobiti police i računare, a samim tim će se cijeli njihov rad podići na višu nivo, istaknuo je premijer FBiH Ahmet Hadžipašić.

Četvrta, najvažnija faza projekta je popuna knjižnog fonda. Kako je kazao Hadžipašić, sredstva za ovu fazu u cijelosti osigurava Federalno ministarstvo kulture i sporta i Vlada FBiH, koji su odvojili 300 hiljada maraka za otkup knjiga.