BiH
0

Potpisani ugovori za izgradnju zgrada BH Telecoma i BH Pošte u Mostaru

FENA
BH Telecom d.d. Sarajevo i JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo danas su svečano potpisali ugovore o izgradnji dviju poslovnih zgrada u Mostaru, zgrade BH Telecoma - Direkcije Mostar i zgrade BH Pošte - Centra pošta Mostar.

Obje poslovne zgrade, i BH Telecoma i BH Pošte, gradit će konzorcij mostarskih firmi: AMITEA d.o.o.; ZT TEHNOZAŠTITA d.o.o. i MIP d.o.o., koji je nakon provedenog javnog natječaja izabran kao najpovoljniji ponuđač.

Ukupna vrijednost izgradnje poslovne zgrade Direkcije Mostar BH Telecoma iznosi 7.160.202,89, a poslovne zgrade BH Pošte - Centra pošta 4.086.583,49 KM.

S obzirom na to da su članovi konzorcija Ugovorom o zajedničkom nastupanju u projektu ovlastili MIP d.o.o. Mostar da zastupa i predstavlja konzorcij, generalni direktori JP BH Telecom d.d. Sarajevo i BH Pošta d.o.o. Sarajevo Nedžad Rešidbegović i Mensud Bašić ugovore su potpisali s direktorom firme MIP d.o.o. Mostar Jusom Husićem.

Direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović je kazao da je riječ o projektu koji je nastao još 2000. u vrijeme zajedničke kompanije JP PTTBiH te da je zbog procedure razdvajanja na dvije kompanije i izdavanja potrebnih dozvola do sada prolongiran početak realizacije projekta.

Po riječima direktora BH Pošta Mensuda Bašića obje poslovne zgrade bit će izgrađene u ulici M. Tita u Mostaru, u okviru prostora ¨Sjeverni logor¨, a izgradnja bi trebalo da traje dvije godine.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali federalni ministri prometa i komunikacija i raseljenih osoba i izbjeglica Nail Šećkanović i Edin Mušić, te članovi uprava BH Telecoma i BH Pošte.

Ministar Šećkanović je istaknuo da je cilj ovih dviju kompanija, koje su u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu, BH Telecoma da bude i ostane tržišni lider u pružanju telekomunikacijskih usluga na području BiH, a BH Pošte da bude samoodrživa kompanija, nakon razdvajanja i isteka perioda dotacija od BH Telecoma, a što je već i potvrđeno.

BH Telecom i BH Pošta s MIP d.o.o. Mostar potpisali su i Ugovor o izvođenju radova na zajedničkom vanjskom uređenju oba objekta i Ugovor s Projektnim biroom STARI GRAD d.o.o Mostar o vršenju inženjerskog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji i vanjskom uređenju objekata.