BiH
0

Potpisani ugovori o podsticanju povratka

FENA
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić potpisao je danas u Sarajevu ugovore sa zvaničnicima Zeničko-dobojskog kantona i općina Teočak i Jajce čime se naglašava namjera tog ministarstva da i dalje snažno podrži rekonstrukcije i obnovu ratom uništenih infrastrukturnih objekata, omogući povratak, te istovremeno doprinese razvoju i jačanju lokalnih zajednica.

Tako je resorni federalni ministar Mušić potpisao s ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK-a Josipom Martićem ugovor o udruživanju iznosa za realizaciju projekta "Obnova stambenih objekata u funkciji povratka raseljenih osoba i povratnika na području i s područja ZDK-a 2007".

Vrijednost tog projekta je 600.000 KM, a novac bit će utrošen za obnovu 30 stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika na području i s područja ZDK-a.

Od ukupne sume planirane spomenutim projektom, Vlada ZDK-a je putem resornog kantonalnog ministarstva osigurala 350.000 KM i bit će implementator projekta, dok je resorno federalno ministarstvo sudjelovalo s 250.000 KM. Udruživanje iznosa ima za cilj rješavanje socijalno najugroženijih raseljeničkih i povratničkih porodica smještenih u neuvjetnim objektima.

Ministar Mušić potpisao je danas i ugovore o sufinansiranju projekata održivog povratka u općinama Teočak i Jajce. Uime Općine Teočak ugovor je potpisao općinski načelnik Taib Muminović, a uime Općine Jajce načelnik Općine Nisvet Hrnjić.

Vrijednost ugovora za općinu Teočak je više od 225.000 KM, a novac je namijenjen za izgradnju dva školska igrališta u područnim školama Jasikovac i Stari Teočak, te rekonstrukciju i modernizaciju puta na relaciji Stari Teočak - Tursunovo brdo i Teočak - Prosjeka. Od ukupne sume planirane tim projektom, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je 200.000, a Općina Teočak 25.000 KM i osigurala projektnu dokumentaciju i bit će i implementator projekta.

Projekt održivog povratka za općinu Jajce vrijedan je 150.000 KM od čega je resorno federalno ministarstvo osiguralo 80.000, Općina Jajce 70.000 i osigurala je dokumentaciju i bit će implementator tog projekta. U okviru tog projekta bit će izgrađena dva ogrališta u naseljima Kruščica i Biokovina te nastavljeno asfaltiranje puta u naselju Dnolučki Prsten.

Na području općina Teočak i Jajce proces povratka je na zavidnom nivou, a spomenuti projekti su treća faze nadogradnje uvjeta života povratnika.