BiH
0

Potpisani ugovori o izgradnji Crkve sv. Franje na Dobrinji

FENA
Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić potpisali su danas u Sarajevu ugovore o izgradnji Crkve sv. Franje na Dobrinji.

Ugovori u vrijednosti od 10.000 KM podrazumijevaju izdavanje rješenja o gradnji i lokacijsku dozvolu, što je nakon niza godina prva takva dozvola za gradnju katoličkog vjerskog objekta u Sarajevu.

Idejni projekt predviđa izgradnju Crkve sv. Franje na površini od 1.100 kvadratnih metara te župnog stana od 750 kvadratnih metara. Najvećim će dijelom biti sagrađena dobrovoljnim prilozima vjernika.

Načelnik Hadžić je istaknuo da je Općina već donijela izmjene i dopune regulacionog plana kojim je odabrana lokacija za crkvu, ali se za plan još očekuje potvrda Skupštine Kantona Sarajevo koja će zasjedati 8. jula.

On smatra da je današnje potpisivanje ugovora potvrda višegodišnje aktivnosti u vezi s izgradnjom crkve na Dobrinji, za šta su interesovanje pokazali ne samo katolici već i ostali građani tog dijela općine.

"Ovim želimo sačuvati multikulturalnost i multikonfesionalnost Sarajeva, te biti primjer koji treba pratiti cijela BiH. Također, izgradnja Crkve sv. Franje realizira se u duhu obilježavanja 800. godina franjevačkog reda u BiH", kazao je Hadžić.

Provincijal fra Lovro podsjeća da je župa Dobrinja osnovana 1998. godine, od kada je smještena u atomskom skloništu. U toj je župi cijeli rat djelovao fra Mirko Majdandžić, današnji gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici, kada je osnovao i pučku kuhinju. Ona i danas djeluje s dnevnim prosjekom od 300 obroka.

"Ova će crkva služiti ne samo vjernicima koji je čekaju od 1998. godine, već će biti posvećena i svetom Franji Asiškom", kazao je provincijal.

Ukoliko sve zakonske procedure budu završene na vrijeme, početak izgradnje crkve može se očekivati do kraja godine.