Općina Stari Grad
0

Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija djeci boračke populacije

Klix.ba
Učenici i studenti iz Starog Grada, koji su članovi šehidskih porodica, porodica poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca, potpisali su danas Ugovore o stipendiranju sa Općinom Stari Grad Sarajevo. Općina time nastavlja podržavati boračku populaciju kroz stipendiranje učenika i studenata, izdvojivši ove godine znatno veća sredstva u odnosu na prethodne.
Pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, Sakib Avdibegović, pojasnio je da Općina ove godine (školske 2012/13) stipendira 98 srednjoškolaca i 101 studenta. Stipendija za učenike srednjih škola iznosi 80 KM, a za studente 120 KM.

"U prošloj godini smo za stipendije izdvojili oko 114.000 KM za 112 učenika, dok je ove godine broj znatno veći. Stipendiramo 199 učenika i studenata, a budžetom smo za te svrhe obezbijedili 200.000 KM", kazao je Avdibegović.

Iako je planirano da potpisivanju prisustvuje načelnik Ibrahim Hadžibajrić, zbog obaveza i prisustva sjednici Gradske skupštine, on je uputio izvinjenje i pozdrave svim okupljenim.

Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad, Nermin Bjelak, istakao je da ga čini ponosnim kada vidi tako pametnu i odgovornu djecu, budućnost Starog Grada, Sarajeva i države BiH.

"Ova stipendija je izričito vaš plod rada i budite ponosni na sebe što ste je zaslužili", kazao je Bjelak prisutnim učenicima i studentima.

Općina Stari Grad, putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu, raspisala je Konkurs za stipendiranje učenika i studenata za školsku 2012/2013. godinu, u septembru prošle godine. Pravo učešća na konkursu imala su djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i šehidskih, odnosno porodica palih boraca, koji su na redovnom školovanju u srednjim školama i fakultetima u Kantonu Sarajevo.