Beograd
0

Potpisana Deklaracija u graničnoj sigurnosti u regionu

FENA
Ministri sigurnosti i unutrašnjih poslova regiona potpisali su danas u Beogradu, na kraju Šeste godišnje ministarske konferencije o saradnji u oblasti granične sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, Deklaraciju o uspostavi općih ciljeva zajedničkog djelovanja na postizanju sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Države potpisnice ministarske deklaracije su BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Srbija, koje su učesnice Programa unapređenja granične sigurnosti u regiji jugoistočne Evrope Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Kako je Feni izjavio ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, Deklaracijom je utvrđeno pet ciljeva koje potpisnice namjeravaju ostvariti do 2012. godine.

Ti ciljevi su reforma zakonodavstva, dobro vođstvo i upravljanje, logistika, edukacija i obuka, te analiza rizika kriminalističko-obavještajnih poslova i krivičnih istraga.

U okviru reforme zakonodavstva potrebno je, kako je utvrđeno u Deklaraciji, relevantne zakonske i podzakonske akte u najvećoj mjeri u naredne tri godine uskladiti sa standardima EU, odnosno Šengena.

Kada je riječ o vođstvu i dobrom upravljanju, Deklaracija podrazumijeva odobren koncept upravljanja graničnom policijom. Misli se na planiranje, organiziranje, kontrolu, uspostavljen i primijenjen set operativnih procedura graničnih provjera, te nadgledanje usklađenosti sa uvjetima iz Šengena.

Potrebno je uspostaviti i antikorupcioni program za graničnu policiju i funkcionalni zajednički granični centar za koordiniranje prekogranične operativne saradnje.

U okviru cilja koji se tiče logistike, planirana je nabavka standardizovane i kompatibilne tehničke opreme, te razmjena iskustava i znanja u regiji vezano za telekomunikacione i informacione sisteme.

Edukacija i obuka podrazumijeva formiranje konzorcija državnih ustanova za edukaciju i obuku u jugoistočnoj Evropi, te sačinjavanje odgovarajućih državnih planova i specijalnih programa obuke.

U okviru petog cilja planirano je donošenje seta operativnih procedura za analizu rizika za kriminalističko-obavještajne poslove i krivične istrage, te uspostavu sistema za razmjenu informacija između državnih i međunarodnih aktera.

Sadović je u svom obraćanju predložio formiranje koordinacionog centra za graničnu policijsku saradnju sa sjedištem u Sarajevu, što je jednoglasno prihvaćeno.

Razlozi za formiranje ovog tijela su primjena strategije za integrirano upravljanje granicom u cijeloj regiji, prekogranična policijska saradnja u skladu sa evropskim standardima, borba protiv svih oblika prekograničnog kriminala, te koordiniranje zajedničkih operacija, pojašnjava Sadović.