Izborna i politička prava
2

Potpisana Deklaracija o pristupu izbornom procesu za invalidne osobe i manjine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je danas završena 21. godišnja konferencija Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO) o temi "Učešće ranjivih grupa (manjina i osoba sa invaliditetom) u izbornom procesu", a epilog konferencije je bilo potpisivanje Sarajevske deklaracije o pristupanju izbornom procesu ovih grupa.

U Deklaraciji je navedeno da sve demokratske države moraju garantirati potpuna izborna i politička prava za osobe s fizičkim, osjetilnim i mentalnim invaliditetom u skladu sa univerzalnim i regionalnim dokumentima o pravima osoba sa invaliditetom; vlade, tijela za provođenja izbora i organizacije moraju sarađivati kako bi osigurali da ove osobe imaju jednaka prava u izbornom procesu.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić naveo je i da Deklaracija sadržava odredbe koje se tiču pripadnika manjinskih naroda i to tako da im se osiguraju potpuna izborna i politička prava u skladu sa univerzalnim dokumentima o pravima tih osoba, a naglašeno je i da je potrebna veća saradnja s manjinskim zajednicama u tom smislu.

"Kako bi se izradila potpuno dostupna biračka mjesta i sistemi glasanja prilagođeni glasaču, pozivaju se tijela za provedbu izbora da sarađuju s manjiskim zajednicama", pojašnjava Petrić, ističući da je potrebna podrška vlada i finansijskog državnog sektora kako bi se omogućila ista prava svim glasačima.

Organizatori konferencija kazali su danas na pres-konferenciji da su zadovoljni ostvarenim te da je učinkovitost konferencije prevazišla njihova očekivanja, jer se radilo o svjetskom skupu izborne administracije i drugih za ovu tematiku zainteresiranih osoba.

U okviru konferencije upriličena je i izložba izborne opreme na kojoj su predstavljene posljednje, najsavremenije tehnologije koje bi trebale olakšati učešće ranjivih grupa na izborima.

To su, na primjer, posebne rampe ili oprema za glasanje gluhih i slijepih osoba.

Predsjednica ACEEEO-a i članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istaknula je da je na ovoj konferenciji prvi put uspostavljena saradnja azijskih regionalnih organizacija sa izbornim komisijama Evrope. Radi se o izbornim komisijama iz Indije i izborne komisije Južne Koreje koje zajedno čine predstavnike azijskog regionalnog udruženja.

"Tema konferencije je za nas bila izuzetno značajna, jer je odnos prema ovoj temi kod nas minoran budući da se o ovoj temi prvi put govori nakon 21 godine, ali kada smo je prepoznali kao značajnu ispostavilo se da ona može da se razvija i kroz niz drugih konferencija", zaključila je Hadžiabdić.

Generalni sekretar ACEEEO-a Zsolt Szolnoki kazao je nešto više o samom udruženju ističući da se radi o nevladinoj organizaciji s međunarodnim statusom. To nije državna institucija, ali je zadužena za pomaganje izbornim tijelima u pripremama izbora i edukacijama, a broji 24 države članice. Do sada je BiH, koja je punopravna članica, bila predsjedavajuća Udruženja, a sada će tu dužnost preuzeti Poljska.

Kazao je da je tema konferencije sagledana s legislativne i tehničke strane, ali ostalo je mnogo toga da se uradi za pripadnike ovih grupa u izbornom procesu, posebno imajući u vidu da se radi i o kulturološkom problemu te o globalno važnoj temi.

Ilustrirao je važnost teme podatkom da 15 posto svjetske populacije koja ima pravo glasa čine osobe s nekom vrstom invaliditeta, a ako se uzme u obzir da oko 80 posto populacije ima pravo glasa može se zaključiti da se radi o velikom broju ljudi kojima je izborni proces manje dostupan.

Trodnevna 21. godišnja konferencija Udruženja evropskih izbornih zvaničnika okupila je 135 izbornih zvaničnika i drugih sudionika te gostiju iz 33 države svijeta, a domaćin je bila Centralna izborna komisija BiH.

Tu su i međunarodne partnerske organizacije te udruge i asocijacije koje se bave pomoći osobama s invaliditetom. U fokusu ovogodišnjeg skupa, prvi put dosad, tema su manjine i osobe s invaliditetom na izborima.