BiH
0

Potpisana deklaracija o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rezultat današnjeg sastanka šest političkih lidera parlamentarnih stranaka u BiH i visokoga predstavnika Miroslava Lajčaka je potpisana Deklaracija o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije sa svrhom parafiranja i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Premda pred sam mostarski sastanak na kojemu su se danas, na inicijativu predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, uz predsjednika ove stranke, okupili lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić, S BiH Haris Silajdžić i PDP-a Mladen Ivanić, tonovi nisu bili baš optimistični, sastanak je ipak polučio neke opipljive rezultate. Rezultat višesatnih pregovora je već spomenuta potpisana deklaracija kojom su se svih šest lidera obavezali poduzeti sve potrebne aktivnosti za provedbu reforme policije sukladno principima Evropske unije, a koje su neophodne za nastavak procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Ono o čemu su se potpisnici suglasili jeste kako će se reforma postojećih policijskih struktura Bosne i Hercegovine provoditi sukladno trima principima Evropske komisije.

Sve zakonodavne i proračunske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnoj razini, a ono što je važno to je nemiješanje politike u operativni rad policije. U Deklaraciji stoji kako se funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju utvrditi na temelju tehničkih kriterija za rad policije, pri čemu se operativno zapovjedništvo provodi na lokalnoj razini.

Potpisnici su prihvatili da cjelokupna reforma ima za svrhu stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije na bazi tri principa Evropske komisije, koja će garantovati sigurnost svih građana i dobara na cijelom teritoriju BiH. Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH odgovarat će ustavnoj strukturi zemlje, a nova i reformirana policijska struktura Bosne i Hercegovine bit će zasnovana na relevantnim odredbama Ustava BiH koji će uslijediti u procesu ustavne reforme. Detalji policijske strukture BiH bit će definirani kroz dva temeljna zakona: Zakon o policijskoj službi BiH i Zakon o policijskim službenicima BiH.