Sarajevo
0

Potpisana četiri sporazuma o saradnji između BiH i Albanije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici BiH i Republike Albanije potpisali su danas u Sarajevu četiri sporazuma - o policijskoj saradnji, o readmisiji, o uvjetima uzajamnih putovanja građana BiH i Albanije te o carinama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Albanije Sali Berisha ocijenili su na pres-konferenciji izuzetno značajnim potpisane sporazume za intenziviranje saradnje između dvije zemlje u konkretnim oblastima.

Istaknuli su da su sporazumi posebno važni za razvoj ekonomske saradnje te će omogućiti da se otvore tržišta jedne i druge zemlje za uspješniju saradnju.

Predsjedavajući Špirić je naveo da BiH s Republikom Albanijom u vanjskoj trgovini razmjenjuje vrijednost robe od 20 miliona maraka te da naša zemlja ima pozitivnu razmjenu.

-U periodu ispred nas trebamo učiniti sve da ta razmjena bude snažnija i pravednija, naveo je Špirić, naglasivši da je potrebno stvarati uvjete da kompanije iz BiH snažnije nastupaju na tržištu Albanije i obratno.

Premijer Berisha, koji je danas doputovao u zvaničnu posjetu BiH, istakao je značaj unapređenja saradnje u investiranju, kazavši da je Albanija mala zemlja, ali s izuzetno velikim potencijalom kada su u pitanju strana ulaganja.

Rekao je da su bh. investitori dobrodošli da ulažu u njegovu zemlju, posebno u energiji i turizmu.

Iako odnose između dvije zemlje smatraju izuzetno prijateljskim, premijeri BiH i Albanije su zaključili da se i u drugim oblastima u narednom periodu sačine odgovarajući sporazumi o saradnji.

Dvojica premijera su razgovarali i o evropskom i evroatlantskom putu dviju zemalja te istaknuli da je, osim razvoja međusobnih odnosa, nužno stvarati i nove regionalne incijative.

Time bismo pokazali svoju spremnost za saradnju i napredak na putu prema NATO-u i EU, dodali su.

Napominjući da će Albanija u aprilu postati punopravni član NATO-a, premijer Berisha je najavio da će dati punu podršku integraciji BiH u NATO.

On je također saopćio da je Albanija odlučila otvoriti svoju ambasadu u Sarajevu, a predsjevajući Špirić je kazao da i "BiH treba učiniti sve da ima svoju ambasadu u toj zemlji kako bi odnosi između dvije zemlje bili na istom nivou".