Ubijenoj djeci Sarajeva
0

Potpisan ugovor za Spomen obilježje

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor firme "Hidrogradnja" Semin Mašić potpisali su danas Ugovor za izvođenje radova na izgradnji Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine. Vrijednost ugovora je 554.280 KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo.

Gradonačelnica Borovac pojasnila je proceduru izbora izvođača radove. Naglasila je da su potpisivanjem ovog ugovora stvoreni uvjeti za početak radova na terenu kad je u pitanju izgradnja betonskog postamenta s pripadajućim instalacijama Spomen obilježja na lokaciji fontana u Velikom parku u Sarajevu.

Direktor firme "Hidrogradnja" Semin Mašić istaknuo je da je firmi "Hidrogradnja" čast što im je povjeren ovaj posao, te naglasio da će radovi biti naplaćeni po cijeni nižoj za pet posto. On je kazao da je ugovorom predviđeno da radovi budu završeni za 60 dana, te nagovijestio da bi to moglo biti i prije roka.

Nagovještaj izvođača da bi radovi mogli biti okončani i ranije posebno je obradovao autora idejnog rješenja za spomenik Mensuda Keču. On je istaknuo da bi to bilo dobro radi vremenskih uvjeta jer je potrebno oko 15 dana za montažu spomenika. U tom slučaju bi otvorenje spomenika moglo biti realizirano krajem septembra.

Spomenik ima izgled bronzanog prstena prečnika deset metara. U sredini su dvije odvojene staklene statue različite veličine koje simboliziraju majku i dijete. Na vanjskom dijelu spomenika su dječije stope koje će se nalaziti na bronzanom prstenu. Taj prsten će biti postavljen ukoso, a iz sredine će teći voda koja će plaviti stope i povlačiti se. Spomenik će biti upotpunjen svjetlosnim efektima.

Današnjem potpisivanju Ugovora prisustvovali su članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. koji su izrazili zadovoljstvo što je nakon 13 godina realiziran ovaj projekt.

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. osnovano je u februaru prošle godine. U njihovoj bazi podataka registrirano je oko 850 ubijene djece, a za svakog od njih imaju kompletnu dokumentaciju (umrlica, rodni list, slika djeteta, te podaci o roditeljima ili članovima obitelji koji su dali izjavu o poginulom djetetu). Kontaktiraju s oko 450 roditelja koji trenutno žive u raznim dijelovima BiH.